Читај ми!

Poraz uzvišenog i prizemnog u istom danu – Evropa se oprašta od Kurca i Merkelove i traži treći put

U istom danu kada se u Berlinu, uz vojne počasti i muziku, dešava "veliko povlačenje" Angele Merkel, jedan od najkontroverznijih političara u Evropi, a svakako najmlađi austrijski kancelar - Sebastijan Kurc objavio je da se potpuno povlači iz politike u 34. godini. Kaže da želi da se posveti porodici i sinu koji se rodio pre nekoliko dana.

Sebastijan Kurc je bio kancelar u dva nezavršena mandata. Prvi put je pao zbog koalicionog partnera - Slobodarske partije. Drugi put je pao zbog vlastite afere sa mogućom korupcijom, odnosno podelom funkcija na mestima moći i novca.

Te optužbe su još deo tekuće istrage Državnog tužilaštva. Ono što već sada deluje izvesno je da je presudan bio njegov stil vladavine koji je mnoge iritirao.

"Od mojih političkih uverenja nisam nikad pravio tajne - da svako ko radi mora biti u mogućnosti da živi od svog rada, da se migracije ne mogu odvijati bez kontrole i da je potrebno postaviti granice. Ne želim da tvrdim da sam bez greške. Uvek sam radio najbolje što sam mogao, ali sam naravno donosio i pogrešne odluke. Nisam ni svetac ni prestupnik. Ja sam čovek sa vrlinama i slabostima. Radujem se danu, makar to trajalo godinama, kada će se optužbe Tužilaštva pokazati kao neosnovane", rekao je Kurc.

Vest da se Kurc povlači iz politike je za samu Austriju, ali i za Evropu mnogo dramatičnija nego što se na prvi pogled čini.

Iz vrha konzervativne stranke je već posredno odaslana vest da sadašnji kancelar Šalenberg nema interesa da postane šef stranke.

Za austrijske prilike ne dolazi u obzir da funkcije kancelara i šefa vladajuće stranke budu odvojene. U Nemačkoj je takvo rešenje, nametnuto od Merkelove, pojelo konzervativnu stranku i koštalo je izbora.

"Sutra se sastaje vrh konzervativne stranke, kao što se može čuti - sve je već rečeno i dogovoreno. Karl Nehamer, dosadašnji ministar policije, postaje šef partije i kancelar", najavljuje urednica za unutrašnju politiku politiku državne televizije ORF Klaudija Danhauzer.

"Za jedne mesija, za druge vrag" 

Politikolog Peter Filcmajer kaže da je ulogu Sebastijana Kurca u austrijskoj politici moguće objasniti na dva suprotna načina.

"Za jedne je bio mesija, za druge vrag. Za svoju partiju je bio blagoslov. Što se mene tiče bio je majstor komunikacije, a ne novih sadržaja", ističe Filsmajer.

Šalenberg sa svojih petnaest minuta vlasti postaje opterećenje za stranku i za zemlju i to bez vlastite krivice. Ali ako Nehamer postane šef partije i kancelar, teško da ova vlada opstaje.

"Nehamer nije samo neko ko dolazi iz vojske, on i razmišlja vojnički. Ako partija odluči da ga postavi za kancelara, on prihvata, ali tu vidim dva problema. Prvo, ništa ga u biografiji nije vodilo ka toj funkciji. Drugo, kao ministar policije koji zagovara restriktivnu migracionu politiku i zagovara proterivanja migranata, on je otvorena provokacija za Zelene", kaže Filcmajer.

Paralela sa odlaskom Merkelove je samo simboličke prirode. Angela Merkel je politiku vodila kao da je nalog dobila sa najvišeg etičkog nivoa, kao božju legitimaciju. Kurc je bio majstor tehnokrata, moderni Makijavelijev princ koji je etiku i moral spustio na ovde i sada, na stranku, naciju i grupu.

Sad odlaze oboje, što znači da je u evropskoj politici u jednom danu i uzvišeno i prizemno doživelo poraz. Traži se treći put.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво