Читај ми!

Себастијан Курц и сарадници под истрагом због сумње у корупцију, аустријски канцелар одбацује оптужбе

Аустријски канцелар Себастијан Курц под истрагом је због сумње у корупцију, саопштили су тужиоци за борбу против корупције данас после претреса канцеларија владајуће Народне партије Аустрије (ОВП) канцелара Себастијана Курца и неколико високих функционера. Курц је, за дневник Клајне цајтунг и ОРФ рекао да је истрага против њега, због сумње проневере, подмићивања и примања мита, исконструисана.

Тужилаштво за борбу против корупције је, поред Себастијана Курца, ставило још девет особа под истрагу, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Аустријски медији објавили су да тужилаштво сумња да је Министарство финансија куповало рекламе у таблоиду Естерајх у замену за известавања и улепшавање истраживања јавног мњења у корист канцелара Курца и његове партије.

Оптужбе се тичу борбе унутар странке између ранијег шефа Рајнхолда Митерленера и Курца 2017. године.

Истражитељи сматрају да су тада објављивана истраживаја која су ишла у прилог Себастијану Курцу, а његово окружење је лажним рачунима то правдало у буџету приказујући као трошкове за студије по налогу Министарства финансија.

Истражитељи наводе да су истраживања објављивана без назнаке да се ради о огласима.

У фокусу истражитеља је и некадашња министарка за породицу Софи Кармасин, портпароли канцелара Јоханес Фришман, Гералд Флајшман, као и саветник ОВП-а Штефан Штајнер, портпарол Министарства финансија Јоханес Пасквали, истраживачи јавног мњења Сабине Бајншаб и Хелмут Фелнер.

Курцу истражитељи пребацују да је лично тадашњем генералном секретару у Министарству финансија Томасу Шмиту дао налог за организовање и преговоре са Естерајхом.

Курц одбацује све оптужбе

Аустријски канцелар Себастијан Курц одбацио је све оптужбе које је Тужилаштво за привредни криминал и корупцију подигло против њега.

Курц је, за дневник Клајне цајтунг и ОРФ рекао да је истрага против њега, због сумње проневере, подмићивања и примања мита, исконструисана.

"Након кратког времена поново се појављују нове оптужбе, које су, као и оне пре, исконструисане, и опет по истом систему - користе се делови СМС-ова и стављају у погрешан контекст. Истина ће испливати на видело", нагласио је Курц.

Подсетио је на раније оптужбе у вези са наводно лажним исказима пред истражним одбором парламента у афери "Ибица".

И стражитељи Тужилаштва за привредни криминал и корупцију спровели су претрес више станова особа блиских Курцу, али и канцеларија у кабинету канцелара, те и централу Народне партије Аустрије (ОВП), чији је он лидер.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво