Čitaj mi!

Broj poginulih u rudniku u Sibiru porastao na 57, među stradalim i spasioci

Broj stradalih u eksploziji metana u rudniku uglja Listvjažnaja u Kemerovskoj oblasti, u jugozapadnom delu Sibira, porastao je na 57, javio je Tas. Među poginulima ima i spasilaca.

"Ukupno 57 osoba je poginulo, uključujući spasioce uključene u potragu i spasilačku operaciju", rekao je neimenovani izvor iz ruske službe hitne pomoći.

Zbog jučerašnje eksplozije metana u rudniku uglja, hospitalizovano je 50 osoba, dok još 13 osoba dobija ambulantnu negu, prema rečima regionalnog zamenika ministra zdravlja Vitalija Keraskova.

"Ukupno 63 osobe zatražile su lekarsku pomoć do 10.00 časova. Trinaestoro je dobilo ambulantnu negu, a ostali su odvedeni u četiri regionalne bolnice", izjavio je Keraskov.

Guverner Kemerovske oblasti Sergej Civiljov je izjavio da je 11 spasilaca hospitalizovano tokom spasilačke akcije u rudniku Listvjažnaja, gde je, prema preliminarnim podacima, ranije došlo do eksplozije metana.

"Jedan spasilac je hospitalizovan sa povredom lobanje, a desetoro zbog trovanja. Lekari procenjuju njihovo stanje kao umereno do teško", izjavio je guverner.

Prema podacima ruskog Ministarstva za vanredne situacije, u rudniku je u trenutku incidenta bilo 287 rudara, a evakuisano je ukupno 239 ljudi.

Policija je zadržala direktora rudnika, njegovog zamenika i nadzornika tog područja zaduženog za katastrofe.

U tom regionu danas počinje trodnevna žalost.