Читај ми!

Vojska nakon puča prekinula telekomunikacije u Sudanu

Telekomunikacije su u prekidu u Sudanu, dan nakon što je vojska preuzela vlast u državnom udaru. Zvaničnik Ministarstva zdravlja kaže da je sedam osoba ubijeno u sukobima vojnika i uličnih demonstranata.

Neimenovani svedok je za Rojters rekao da su internet i telefonske usluge ozbiljno ograničeni.

Život je u zastoju u glavnom gradu Kartumu, gde su prodavnice zatvorene i usluge obustavljene, a vojska i dalje blokira neke puteve nakon pretežno mirne noći.

Vođa državnog udara general Abdel Fatah el Burhan raspustio je vojno-civilni Suvereni savet, koji je uspostavljen sa zadatkom da vodi zemlju ka demokratiji nakon svrgavanja autokrate Omara el Bašira u narodnoj pobuni pre dve godine.

Burhan je objavio uvođenje vanrednog stanja, navodeći da su oružane snage potrebne za zaštitu bezbednosti i sigurnosti. Obećao je da će održati izbore u julu 2023. godine.

Sudansko udruženje profesionalaca, koalicija aktivista koja se pobunila protiv Bašira, pozvalo je na štrajk, a sa zvučnika džamija u Kartumu čuo se poziv na generalni štrajk.

Sudansko Ministarstvo informacija, koje je i dalje lojalno svrgnutom premijeru Abdali Hamdoku, saopštilo je na svojoj Fejsbuk stranici da prelazni ustav samo premijeru daje pravo da proglasi vanredno stanje i da su akcije vojske zločin.

Hamdok je i dalje legitimna tranziciona vlast, navodi se u saopštenju tog ministarstva.

Hamdok, ekonomista i bivši visoki zvaničnik UN, priveden je i odveden na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje kojim podržava vojni udar, saopštilo je Ministarstvo informacija.

Vlade Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Norveške osudile su puč u Sudanu, navodeći da su duboko zabrinute zbog situacije u toj zemlji. Uputile su poziv snagama bezbednosti da oslobode one koji su nezakonito privedeni, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.  

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара