Čitaj mi!

Francuska zbog visokih cena goriva pomaže građanima sa 100 evra, vanredno stanje u Moldaviji

Francuska vlada je najavila jednokratnu isplatu od po 100 evra svakom građaninu čiji je mesečni neto prihod 2.000 evra ili manji, kako bi im ublažila troškove zbog skoka cena goriva i energenata. Parlament Moldavije odobrio je zahtev vlade da uvede vanredno stanje, zbog nestašice gasa.

Jednokratnu pomoć će automatski dobiti oko 38 miliona Francuza, uključujući i one koji ne voze automobil ili motor.

Prve isplate zaposlenima u firmama biće krajem decembra, a za državne službenike, studente i penzionere početkom 2022. godine.

Uplate od po 100 evra biće oslobođene poreza, a premijer Žan Kasteks je rekao da će ova mera vladu koštati 3,8 milijardi evra, dodajući da je to daleko manje od ceha koji bi joj nanelo smanjenje akciza na gorivo.

Među onima koji će dobiti 100 evra biće oko 13 miliona penzionera i dve trećine studenata. Takođe, pomoć će pripasti polovini svih radnika jer su 2.000 evra prosečna neto mesečna primanja.

Vozači u Francuskoj su pogođeni rastućim cenama goriva - dizel je poskupeo na rekordnih 1,56 evra po litru, a bezolovni benzin na 1,62 evra po litru.

Predsednik Francuske Emanuel Makron samo je šest meseci daleko od predsedničkih izbora, a skok cena preti da izazove novi talas masovnih protesta. 

U celoj Evropi vlada opšte nezadovoljstvo zbog skoka cena energenata, koji je uglavnom rezultat ogromne potražnje preduzeća koja se oporavljaju od duge kovid paralize.

Previranja na energetskom tržištu imaju direktne negativne efekte, poput poremećaja u lancima snabdevanja i nestašica goriva i drugih potrošačkih dobara.

Vanredno stanje u Moldaviji 

Vanredno stanje u Moldaviji, koje će trajati do 20. novembra - omogućiće vladi da kupuje gas po jednostavnijoj proceduri, uz dodatna sredstva iz budžeta, zbog rasta cena energenata u svetu.

Gasni sporazum Moldavije s Gaspromom istekao je krajem septembra. Vlada je tražila njegovo produženje, ali je ustuknula pred cenom od 790 dolara za 1.000 kubnih metara.

Količine gasa isporučene Moldaviji pokrivaju samo dve trećine potreba zemlje, koja godišnje troši gotovo tri milijarde kubnih metara gasa.