Читај ми!

Preminuo Kolin Pauel

Kolin Pauel, nekadašnji državni sekretar SAD, preminuo je u 84. godini od posledica zaraze koronavirusom.

Kolin Pauel je bio prvi Afroamerikanac koji se našao na poziciji državnog sekretara SAD, preneo je Si-En-En. Na tom mestu je bio od 2001. do 2005. godine, za vreme mandata Džordža Buša mlađeg.

Pre toga je, od 1987. do 1989. godine, bio savetnik za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Ronalda Regana, a od 1989. do 1993. se nalazio na mestu načelnika generalštaba vojske SAD.

Pauel je bio profesionalni vojnik 35 godina, a vojnu karijeru je započeo tokom rata u Vijetnamu.

Nadgledao je 38 kriznih situacija dok se nalazio na čelu američkog generalštaba, uključujući invaziju Paname 1989. godine, kao i operaciju "Pustinjska oluja" tokom Zalivskog rata 1990. i 1991. godine. 

Tokom mandata Džordža Buša, njegovo delovanje na mestu državnog sekretara se procenjivalo kao umereno, a zabeleženo je i da je putovao manje od svojih prethodnika. 

Međutim, ostalo je upamćeno da je bio među prvim diplomatama koji su posetili Beograd ubrzo nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine.  

Vest o smrti Pauela objavila je njegova porodica na Fejsbuku. Imao je 84 godine, a preminuo je od komplikacija izazvanih koronavirusom.

"Izgubili smo voljenog muža, oca, dedu i velikog Amerikanca", stoji u objavi porodice koja je napomenula da je bio vakcinisan protiv koronavirusa.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво