Čitaj mi!

Šta ako se buduća kraljica Holandije venča sa ženom

Istopolni brakovi u Holandiji legalizovani su još 2001. godine, ali se oduvek pretpostavlja da to ne važi za krunu - jer svaki presto mora da dobije naslednika. Međutim, premijer Mark Rute razrešio je dilemu - šta bi bilo kada bi se prvorođeno dete kraljevske porodice odlučilo za istopolnog partnera.

Holandski premijer Mark Rute jasno je stavio do znanja da bi osobom istog pola mogao da se venča ne samo svaki građanin, već i svaki kralj ili kraljica, piše Bi-Bi-Si.

Rute je napomenuo da je reč samo o "teoretskoj situaciji", ali da bi bilo moguće da sledeća kraljica sklopi brak sa ženom.

"Zbog toga kabinet ne vidi da bi prestolonaslednik ili kralj trebalo da abdicira ako želi da se venča sa partnerom istog pola", objasnio je Rute, odgovarajući na pisano pitanje koje je stiglo upravo iz njegove stranke.

Holandski presto će od kralja Vilema-Aleksandera preuzeti najstarija od njegove tri ćerke, princeza Katarina Amalija, koja u decembru puni 18 godina.

S obzirom na to da je budućnost princeze Amalije pod lupom javnosti, jedna knjiga je tokom leta pokrenula pitanje šta bi moglo da se dogodi ako se prestolonaslednica odluči da se uda za osobu istog pola.

To pitanje navelo je dva poslanika iz liberalne stranke Marka Rutea da se zapitaju da li su trenutna ograničenja kraljevskog braka u skladu sa "normama i vrednostima 2021. godine".

Iako kabinet jasno stavlja do znanja da je istopolni brak moguć, ono što i dalje nije jasno jeste - šta bi se dogodilo sa nasledstvom u slučaju da u tom braku bude i dece (usvojene ili začete uz pomoć davaoca sperme).

"Strašno je komplikovano", tako je to opisao Rute, budući da holandski ustav navodi da kralja ili kraljicu može naslediti samo "zakoniti potomak".

Premijer je rekao da je cela ova priča trenutno samo teoretska, ali da će se o tome raspravljati u parlamentu koji mora dati odobrenje za kraljevski brak.

"Pređimo taj most ako dođemo do njega", poručio je holandski premijer.