Читај ми!

Тинејџерке које ће владати Европом – ко су будуће краљице Старог континента 

Долази време жена! Када је о европским монархијама реч, 21. век протећи ће у знаку нежнијег пола, јер је предвиђено да трон пет европских држава преузму краљице. Већина њих су тинејџерке и увелико се припремају за најважнију улогу у свом животу. 

Упознајте будуће краљице Старог континента које су притом и праве лепотице.

1. Елизабета од Белгије

Принцеза Елизабета од Белгије, војвоткиња од Брабанта, најстарија је од четворо деце краља Филипа и краљице Матилде. Тинејџерка је још нешто више од месец дана, будући да 25. октобра пуни 20 година.

Завршила је Атлантик колеџ у Велсу, који су похађали многи припадници европске аристократије, а потом, како традиција налаже, годину дана је провела на Краљевској војној академији, где се обучавала у војним вештинама.

Овог лета је прошла и обуку за командосе, а медији у тој земљи били су препуни њених фотографија у маскирној униформи. За који дан креће на студије у Оксфорд, где ће студирати историју и политику. Говори холандски, француски, енглески и немачки језик. 

Десет година пре Елизабетиног рођења, у Белгији је донет закон о сукцесији, којим је уведена апсолутна примогенитура, што значи да прворођено дете било ког пола наслеђује престо.

Елизабета је тако постала престолонаследница чим је њен отац, принц Филип, преузео круну, после абдикације краља Алберта Другог 2013. године. Када од свог оца буде преузела престо, Елизабета ће постати прва белгијска краљица у историји. 

2. Катарина Амалија од Холандије

За разлику од Белгије, Холандији неће бити први пут да је предводи жена, када једнога дана краљевско жезло узме у руке престолонаследница, 17-годишња принцеза Катарина Амалија, најстарија од три ћерке краља Вилема-Александера и краљице Максиме.

Напротив, владавина њеног оца само је пауза у дугом матријархату у овој држави, јер је Вилем-Александер, када је 2013. године преузео круну од своје мајке, краљице Беатрикс, био први мушкарац на трону холандске монархије после 123 године. 

Његова наследница Катарина-Амалија завршила је летос Кристелијск гимназију у Хагу и узела годину дана паузе пре него што упише неки универзитет, јер жели да пропутује и упозна свет и стекне искуства. То јој је и отац саветовао. 

У децембру ће постати пунолетна, али је одбила да прима 1,6 милиона евра џепарца годишње док не постане краљица, на шта по закону има право. Каже да би јој било непријатно да прима новац, а да ништа не дâ заузврат.

Воли да јаше, игра тенис и пева.

3. Ингрид Александра од Норвешке

И Норвешка ће једнога дана имати краљицу, принцезу Ингрид Александру, сада 17-годишњу ћерку престолонаследника Хокона. Земља је 1990. године променила правило наследне мушке примогенитуре, па ће Ингрид Александра бити прва жена на челу норвешке монархије после краљице Маргарете, која је владала Данском, Шведском и Норвешком крајем 14. и почетком 15. века.

Месец дана млађа од холандске престолонаследнице, будућа краљица Норвешке прави је спортски тип. Воли скијање, кик-бокс и спортове на води, а прошле године је освојила  национално јуниорско првенство у јахању на таласима!

Основну и средњу школу завршила је у Ослу. Родитељи су желели да има што нормалније детињство, па је похађала локалну основну школу, у коју је ишла пешке, заједно са својим старијим полубратом Маријусом, ванбрачним сином своје мајке Мете Марит.

Касније су је ипак пребацили у престижнију интернационалну школу, како би усавршила енглески језик.

Занима је екологија и у тој области је одмалена највише ангажована. 

4. Леонор од Шпаније 

Принцеза од Астурије, Леонор, 15-годишња је ћерка шпанског краља Филипа Шестог и краљице Летисије и наследница шпанске круне. Будући да у тој земљи није усвојено правило апсолутне примогенитуре, теоретски постоји шанса да је у реду за трон претекне законити мушки наследник краља Филипа, уколико би краљ током своје владавине добио и сина.

Ако се то не деси, Леонор ће постати четврта владајућа краљица Шпаније, после Изабеле од Кастиље, Хуане Прве и Изабеле Друге, која је као последњи женски монарх владала до 1868. године.

Ова витка плавокоса девојчица од рођења је била на мети медијске пажње, нарочито после рођења сестре Софије. Две дугоноге лепотице истанчаног модног укуса толико су сличне, да често делује као да су близнакиње.  

Принцеза Леонор већ неколико година има јавне ангажмане као престолонаследница, држи говоре, додељује награде, присуствује обележавању свечаности и јубилеја.

Пре две године доживела је овације у Барселони, у иначе турбулентно време за Каталонију, када се, на додели награде Фондације принцезе од Жироне, осим на шпанском, присутнима обратила на течном каталонском и енглеском, употребивши и понеку арапску фразу.

Леонор је недавно на две године напустила родитељски дом и отишла на школовање у Велс,  на исти колеџ који је завршила и белгијска престолонаследница Елизабета, а на коме ће јој друштво правити и млађа сестра холандске престолонаследнице принцеза Алексија.

5. Естел од Шведске

Иако јој недостаје још неколико година да уђе у тинејџерско доба, на нашој листи нашла се и најмлађа од будућих краљица Европе. Деветогодишња Естел од Шведске, најстарије је дете престолонаследнице, крунске принцезе Викторије, ћерке шведског краља Карла Густава и краљице Силвије. Друга је у линији наследства престола те скандинавске државе, одмах после своје мајке. 

Својом непосредношћу, отвореношћу и широким осмехом, од рођења је стекла симпатије свих и главна је звезда где год да се појави.

Када њена мајка Викторија од оца буде преузела круну, биће то први пут после више од три века да једна жена седи на шведском трону. Шармантна Естел стрпљиво ће чекати да после тога и на њу дође ред и да постане пета краљица у шведској историји.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво