Čitaj mi!

Vojska toči gorivo Britancima

Oko dvesta britanskih vojnika od danas vozi i toči gorivo pumpama na jugoistoku Engleske i u Londonu.

Petina pumpi na jugoistoku Engleske i u Londonu do jutros je bila bez goriva, saopštava Udruženje prodavaca naftnih derivata na malo. U ostalom delu zemlje, benzina ima na 86 odsto pumpi.

Isto udruženje ističe da je u drugim delovima Britanije došlo do "značajnog poboljšanja snabdevanja" zbog "učestalih dostava goriva".

Međutim, vlasnici benzinskih pumpi upozoravaju da je i taj nivo daleko od normalnog snabdevanja i da je ta grana privrede mesecima bila na samoj ivici održivog poslovanja.

Mali i srednji privrednici drže oko pet i po hiljada od 8.380 pumpi u Velikoj Britaniji.

Vojnici su morali da prođu ubrzanu obuku točenja goriva, koje je organizovala firma "Hojer".

Na dužnost je jutros stupilo 65 vojnika, a očekuje se da će ih u narednim danima biti dvesta.

Konzervativna vlada je na udaru kritika što je toliko dugo čekala da u lanac dostave benzina i drugih naftnih derivata uključi armiju.

Ova kriza koincidira sa godišnjom konvencijom vladajuće stranke, koja je 3. oktobra počela u Mančesteru, samo nekoliko dana po okončanju godišnjeg okupljanja laburista, koje je ove godine održano u Brajtonu.

Pomalo iznenađujuće, ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da javnost ne krivi vladu Borisa Džonsona za redove pred pumpama već prst upire u naftne konzorcijume, optužujući ih za loše uslove rada i male plate u sektoru nabavke.

Suština nestašice nije u nedovoljnoj količini goriva, jer rafinerije u Velikoj Britaniji rade bez zastoja.

Spor je u tome što britanski vozači ne žele da rade po trenutnim cenama i uslovima rada, a vlada, ali i opozicija, nisu spremne da izdaju veliki broj sezonskih radnih dozvola stranim kamiondžijama, jer im je cilj da zaposle domaće.

Pozivanje vojske u pomoć samo naglašava rešenost bregziterske vlasti da natera naftne kompanije da poboljšaju uslove i cenu rada u sektoru nabavke.