Читај ми!

Војска ушла у складиште "Бритиш петролеума", пумпе и даље без горива

Припадници британске војске у борбеној опреми стигли су у складиште "Бритиш петролеума", како би помогли у испоруци горива услед хаоса на бензинским пумпама широм земље.

Влада Велике Британије је пре недељу дана саопштила да је војска у приправности и да ће се укључити у решавање кризе у ланцу снабдевања бензинских пумпи, које су због недостатка возача теретних возила увеле ограничење на куповину горива.

Уследила је панична куповина широм земље, створили су се редови на пумпама, а људи су гориво точили у балоне и пластичне флаше. Ројтерс преноси да су забележене и лакше туче.

Данас стиже вест да су припадници војске ушли у складиште "Бритиш петролеума".

Министар финансија Риши Сунак истиче да се ситуација побољшава и да се очекује да ће све доћи на своје када се потражња врати у неки нормалан ниво. 

"Као додатну меру опреза, ангаживали смо додатне возаче", рекао је Сунак за Радио Ел-Би-Си.

Удружење продаваца бензина на мало саопштило је да је без горива још увек око 22 одсто бензинских пумпи у Лондону и на југоистоку земље, а извршни директор удружења Гордон Балмер каже да би то стање могло да потраје наредних седам до десет дана, када се очекује да се залихе врате у нормалу.

Извештачи Ројтерса јављају да је десетак бензинских станица у Лондону и даље затворено.

Због недостатка радне снаге после Брегзита и ковид-кризе, британски ланци снабдевања - од свињетине, бензина и живине до лекова и млека, напрегнути су до тачке прелома.

Британски министри су у више наврата негирали да криза са горивом има везе са Брегзитом, истичући да је недостатак возача камиона глобални проблем, иако њихови европски суседи нису имали редове на бензинским пумпама.