Читај ми!

Avganistan, odlazak dolara u nepoznatom pravcu

Centralna banka Avganistana ostala je bez većeg dela rezervi u američkim dolarima, nekoliko nedelja pre nego što su talibani preuzeli kontrolu u toj zemlji, navodi se u proceni napravljenoj za internacionalne donatore u koju je "Rojters" imao uvid.

Poverljivi tekst na dve stranice, koji su početkom ovog meseca napisali visoki međunarodni ekonomski zvaničnici za razne institucije među kojima su Svetska banka i Međunarodni monetarni fond, govori o ozbiljnoj nestašici gotovine u zemlji koja je počela pre nego što su talibani preuzeli kontrolu nad Kabulom.

U njemu se kritikuje način na koji je rukovodstvo Centralne banke Avganistana rešavalo monetarnu krizu mesecima pre dolaska talibana na vlast, uključujući odluke o prodaji neobično velike količine američkih dolara i seljenja novca iz Kabula u provincijske filijale.

"Devizne rezerve u trezorima Centralne banke u Kabulu su se ispraznili, a Centralna banka ne može da podmiri zahteve za gotovinom", navodi se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da je najveći izvor problema loše upravljanje Centralne banke pre dolaska talibana na vlast.

Šah Mehrabi, predsednik revizorskog odbora Centralne banke, koji je i dalje na tom mestu, branio je akcije Centralne banke, rekavši da se time pokušalo da se spreči pokretanje lokalne avganistanske valute.

Kolika je nestašica gotovine može se videti na ulicama avganistanskih gradova, gde su ljudi satima stajali u redu podignu dolarsku štednju usred strogih ograničenja o tome koliko mogu novca da podignu.

Novac je, kako prenosi Rojters, polako počeo da presušuje, jer velike sile zaziru od toga da direktno sarađuju sa talibanima. Centralna banka, koja ima ključnu ulogu u Avganistanu, jer distribuira pomoć stranih država, navela je da ima plan za stranu valutu, ali nije iznosila detalje.

Udarac na devize, otežava talibanima da podmiruju osnovne stvari, a neki od državnih službenika platu nisu dobili mesecima.

Devizne rezerve Avganistana u inostranstvu iznosile su oko devet milijardi dolara, ali one su zamrznute čim su talibani zauzeli Kabul.

Centralna banka prodala je 1,5 milijardi dolara lokalnim dilerima deviza između 1. i 15. avgusta. A do 15. avgusta, kako se ističe, Centralna banka je imala neizmirene obaveze od 700 miliona dolara i 50 milijardi avganija (569 miliona dolara) prema komercijalnim bankama, navodi se u tekstu i dodaje da je to bio glavni faktor pražnjenja kase.

U izveštaju se takođe dovodi u pitanje odluka Centralne banke da prebaci neke rezerve u pokrajinske ogranke, dovodeći taj novac u rizik jer su talibani napredovali širom zemlje od kraja 2020. godine.

Kako se navodi, oko 202 miliona dolara prebačeno je u provincijske kase, dok je taj iznos 2019. iznosio 12,9 miliona. Novac nije vraćen u centralu, iako su talibani zauzimali jednu po jednu provinciju.

"Određeni novac je nestao (ukraden) iz nekih lokalnih ogranaka", navodi se u izveštaju, ali se iznosi ne navode.

Mehrabi je rekao da je Centralna banka pokrenula istragu o ukradenom novcu iz tri filijale, ali da to nisu učinili talibani. 

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво