Čitaj mi!

Uhapšen bivši katalonski lider Puđdamon

Na Sardiniji je uhapšen bivši lider Katalonije Karles Puđdamon, javili su španski mediji. Da li će ga Italija izručiti Španiji odlučiće sud u Sasariju.

Bivši lider koji je zalagao za nezavisnost Katalonije zadržan je na aerodromu Algero, rekao je njegov advokat, a preneo El Pais.

Pripadnici italijanske granične policije prišli su mu kada je iz Brisela sleteo na Sardiniju, gde je trebalo da prisustvuje raznim događajima – između ostalog, sastanku sa čelnicima i ombudsmanom Sardinije.

Kako prenosi Rojters, Puđdamon bi sutra trebalo da se nađe pred sudom u Sasariju, koji će odlučiti da li će biti izručen Španiji.

Advokat bivšeg lidera Katalonije Gonzalo Boje naveo je u tvitu da je Puđdamon sproveden po evropskom nalogu za hapšenje od 14. oktobra 2019, a da je taj nalog, kako kaže, suspendovan uz osudu Evropskog suda pravde.

Španija Puđdamona optužuje za pobunu i traži njegovo izručenje, uz tvrdnje da je pomogao u organizovanju referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017. godina, koji su španski sudovi ocenili nezakonitim. 

Evropski sud u Luksemburgu je 30. jula podržao odluku Evropskog parlamenta, čiji je Karles Puđdamon bio poslanik, da se njemu i dvojici lidera separatističkog pokreta u Kataloniji oduzme poslanički imunitet.

Odlukom tog suda, Puđdamon i dvojica bivših ministara u katalonskoj vladi Toni Komin i Klara Ponsati mogu biti izručeni Španiji i suočiti se sa optužbama za izazivanje pobune.

Katalonski lider je četiri godine proveo u azilu u Briselu.

Povodom hapšenja u Italiji, iz kabineta španskog premijera Pedra Sančeza saopšteno je da se Puđdamon mora suočiti sa pravdom u Španiji, kao i svaki drugi građanin.

U međuvremenu, njegove pristalice su se okupile ispred italijanskog konzulata u Barseloni, tražeći od Italije da ne izručuje Puđdamona. Okupljeni iznose nezadovoljstvo zbog hapšenja, ali i parole za nezavisnost Katalonije.