Читај ми!

Kraj mira u Njujorku, počela je Generalna skupština UN

Avganistan, klimatske promene, pandemija koronavirusa i bezbroj bilateralnih sastanaka svetskih državnika teme su koje će, prema očekivanjima diplomata, dominirati 76. zasedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje počinje u Njujorku.

Крај мира у Њујорку, почела је Генерална скупштина УН Крај мира у Њујорку, почела је Генерална скупштина УН

Posle bezmalo dve godine, ulice Njujorka ponovo će biti zagušene nepreglednim kolonama vozila pod rotacijama, pratnjama i svakodnevnim saobraćajnim gužvama, na koje su stanovnici najvećeg grada u Americi, posle dve godine, gotovo i zaboravili.

Od velikih zvezda svetske politike, za govornicom Generalne skupštine UN prvi se pojavio američki predsednik Džozef Bajden, koji je obećao da će ubuduće "sila biti poslednja, a ne prva opcija SAD".

Navodeći da Vašington ne želi "novi hladni rat", Bajden je najavio saradnju sa svim državama koje se zalažu za mirno rešenje sporova, ali je istakao i da SAD neće dozvoliti da Iran dođe u posed nuklearnog naoružanja.

Povratak svetskih diplomata znači početak nove rasprave o globalnom odgovoru na pandemiju koronavirusa i oblikovanje svetske ekonomije pošto pošast, jednom, konačno prođe.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je pozvao svet da "zaustavi rat protiv Planete", čime je suštinski obnovio više od decenije staru ideju Ban Kimuna o svetskoj organizaciji kao ključnom faktoru u borbi protiv klimatskih promena.

Ban Kimuna se, danas, skoro više niko i ne seća, ali je problem globalnog otopljavanja, uz pandemiju koronavirusa, u međuvremenu, zamenio Al Kaidu i radikalne islamiste sa prvog mesta neprijatelja čovečanstva.

UN protiv koronavirusa

Gotovo nevidljive tokom godinu i po dana pandemije koronavirusa, Ujedinjene nacije će narednih dana pokušati da izađu iz političkog podruma i ponude rešenje za nekoliko gorućih pitanja koja prate ovu pandemiju.

Svetska zdravstvena organizacija već je kritikovala najbogatije zemlje planete da gomilaju zalihe vakcina, ne obazirući se na deo čovečanstva do kojih one nisu ni stigle. SZO je, takođe, naveo da je više od 70 odsto doza vakcina ubrizgano ljudima u svega deset država sveta.

Kovid 19 je prouzrokovao probleme i pre nego što je zasedanje Generalne skupštine počelo, pošto je u Njujorku neophodna potvrda o vakcinaciji za prisustvovanje skupovima u zatvorenom prostoru.

Pravila koja važe u ovom gradu ne obavezuju Ujedinjene nacije da se njima povinuju, pa za prisustvo zasedanju nisu potrebne nikakve potvrde. Njujorški zvaničnici su, pre nekoliko nedelja, pokušali da "prošire pravila" i na svetloplavu zgradu na Ist Riveru, ali bez preteranog uspeha, jer šef UN, ionako, nema ovlašćenja da zabrani bilo šta.

Sa sličnom situacijom, Njujork i UN suočili su se i pre desetak godina kada je grad zamolio generalnog sekretara UN, tada Ban Kimuna, da zabrani pušenje u sedištu UN, ali im je Korejac ljubazno odgovorio da zabrane nisu deo njegovog posla.

"Prva žrtva" različitih pravila u UN i ostatku grada bio je brazilski predsednik Žair Bolsonaro, koji uprkos mahanju akreditacijama nije uspeo da uđe u jedan od njujorških restorana.

Iako se očekuje da Iran bude jedno od "glavnih sporednih" pitanja tokom zasedanja Generalne skupštine, predsednik te države Ebrahim Raisi neće doputovati u Njujork, već će biti emitovana njegova snimljena poruka.

Očekuju se žučne debate predstavnika Francuske i Kine, čije su spoljnopolitičke pozicije ozbiljno okrnjene sporazumom Sjedinjenih Država i Britanije o isporuci nuklearnih podmornica Australiji.

Sa velikom pažnjom se očekuje i nastup avganistanskog ambasadora pri UN Gulama Isazaija, koji je nekako opstao u Njujorku uprkos tektonskim promenama i dolasku talibana na vlast u Kabulu.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво