Читај ми!

Прво обраћање Бајдена у УН: Одлучујућа деценија за свет

У свом првом обраћању у Уједињеним нацијама, амерички председник Џозеф Бајден обећао је сарадњу савезницима у "одлучујућој деценији за наш свет".

Његова уверавања долазе усред тензија са савезницима око повлачења САД из Авганистана и велике дипломатске свађе са Француском због договора о подморницама.

Бајден се залагао за враћање Америке на глобалну водећу позицију, што је и потврдио у говору, уз опаску да се залаже за сарадњу на свим фронтовима.

"Наш сопствени успех везује се и за успехе других. Верујем да морамо радити заједно као никада до сада", рекао је Бајден.

Генерална скупштина у Њујорку одржава се у контексту климатске кризе и пандемије, а обе су заоштриле глобалне поделе.

Усред сталних тензија између САД и Кине, Бајден је нагласио да САД "не траже нови Хладни рат или подељени свет".

Али је рекао да ће САД енергично "бранити себе, своје савезнике и наше интересе од напада".

Он се такође осврнуо на повлачење из Авганистана, које су критиковали савезници у земљи и иностранству, и додао да "војна моћ мора бити наше последње уточиште".

На крају свог првог обраћања, Бајден је обећао да ће САД предводити.

"Предводићемо у свим највећим изазовима нашег времена, од ковида до климе, људског достојанства и људских права, али нећемо то радити сами. Ми ћемо водити са својим савезницима... са свима онима који имају вере као и ми", рекао је председник САД.

Називајући ово "прекретницом у историји", Бајден је у свом говору у УН изнео амбициозну међународну агенду.

Обећао је да ће САД радити са светом на окончању пандемије, решавању климатских промена, одбрани људских права, јачању међународног система и смањењу сиромаштва и неједнакости.

Председник САД је напоменуо да ови изазови не подлежу решењима која се ослањају на "силу оружја". 

Светски лидери се после Доналда Трампа надају стабилнијој и поузданијој Америци под вођством Бајдена – али најновији спољнополитички потези унеколико су их поколебали.

Недостатак координације САД током изласка из Авганистана након две деценије рата довео је до индивидуалних извлачења земаља савезника, иако се мисија НАТО-а у време повлачења састојала од трупа из 36 земаља, од којих три четвртине нису биле Американци.

Прошле недеље, трилатерални споразум између САД и Велике Британије о испоруци Аустралији нуклеарних подморница наљутио је Французе, који су имали сопствени петогодишњи уговор за изградњу конвенционалних подморница за Аустралијанце.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи