Читај ми!

Haiti, tužilac optužio premijera za ubistvo predsednika, pa smenjen

Državni tužilac haićanske prestonice Port-o-Prensa, samo nekoliko sati pre smene, zatražio je od suda da optuži premijera Arijela Enrija za saučesništvo u ubistvu predsednika Žovenela Moiza i zabrani mu da napusti zemlju. U pismu o otpuštanju tužioca navodi se da je razlog za njegovu smenu "ozbiljna administrativna graška".

Zahtev smenjenog tužioca dodatno bi mogao da destabilizuje Haiti koji se posle atentata na predsednika našao na udaru snažnog, razornog zemljotresa, prenosi AP.

Tužilac Bedford Klod uputio je sudu ovaj zahtev.

Pozvao je, istovremeno, premijera Arijela Enrija, koji ga je smenio sa položaja, da dođe u tužilaštvo i objasni zbog čega je samo nekoliko sati posle atentata dva puta razgovarao sa glavnoosumnjičenim za ubistvo predsednika Žovenela Moiza.

"Imamo dovoljno kompromitujućih elemenata da protiv Enrija podignemo optužnicu", poručio je tužilac Klod, neposredno pre nego što će biti smenjen sa položaja.

AP je imao uvid u pismo u kojem u ponedeljak premijer Enri poručio tužiocu Klodu da je otpušten zbog "ozbiljne administrativne greške", ali ne navodeći o kojoj grešci je reč.

Smenjeni tužilac tvrdi da je premijer uputio sporne, inkriminišuće telefonske pozive dva puta u jutarnjim časovima, 7. jula i dodaje da dokazi nedvosmisleno potvrđuju da se glavnoosumnjičeni Žozef Badio u isto vreme nalazio u blizini predsedničke rezidencije.

Ministar pravde Rokfeler Vinsent naredio je šefu nacionalne policije Haitija da pojača obebeđenje oko tužioca Kloda, jer je u poslednjih pet dana primao "ozbiljne i uznemirujuće" pretnje.

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je 7. jula u svojoj privatnoj rezidenciji u u Port-o-Prensu. Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku.

Vlasti Haitija saopštile su da su atentat izveli strani, obučeni atentatori – 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca poreklom sa Haitija.

Žovanel Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво