Читај ми!

Deset hiljada ljudi u Kabulu čeka da se ukrca u avion, čovek sa poternice šef bezbednosti

Iz Avganistana je do sada evakuisano 18.000 diplomata i civila, saopštio je NATO. Dok traje evakuacija, Kabulom odjekuju pucnji. Talibani su pojačali potragu za osobama koje su radile za NATO ili prethodnu avganistansku vladu, upozorile su Ujedinjene nacije u objavljenom dokumentu. Kaže se da je veliki broj takvih pojedinaca, da naoružani talibani idu od kuće do kuće kako bi našli te ljude i prete članovima njihovih porodica.

Ta informacija stigla je iz poverljivog dokumenta Norveškog centra za globalne analize koji obezbeđuje obaveštajne podatke za UN.

Dvojica državljana Srbije, Marko Pribak i Aleksandar Cvejić, koji su evakuisani iz Avganistana, stigli su u Srbiju.

Aleksandar Cvejić je stigao u Gračanicu gde mu je porodica. Za RTS je kratko ispričao da u Kabulu vladaju "strava i užas" i da se, kaže, "dešavalo svašta".

Talibani su uveli i policijski čas u Kabulu – nikom nije dozvoljeno da napusti dom od 21 sat do zore, osim u hitnim slučajevima.

Talibani su proglasili stvaranje Islamskog Emirata Avganistan, četiri dana nakon što su preuzeli Kabul od vlade koja je uživala podršku Zapada i 102 godine nakon što se Britanija odrekla svoje vlasti nad tom zemljom.

Zvanični portparol talibana Zabihulah Mudžahid je, u postu na Tviteru, objavio stvaranje nove države - Islamskog Emirata Avganistan, podelivši i sliku na kojoj je zastava Emirata sa grbom.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja rekao je da sve ukazuje na to da je dvodecenijska misija SAD i njihovih saveznika u Avganistanu bila neuspešna i da se posle povlačenja američkih trupa narod u toj državi našao u vrlo teškoj situaciji.

"Sve što je koalicija koju su predvodile SAD uradila u Avganistanu u proteklih 20 godina pretvorilo se u dim", naveo je Nebenzja u obraćanju Savetu bezbednosti UN, prenosi Tas.

Mala avganistanska provincija Pandžšir, u podnožju planinskog lanca Hindukuš, postala je poslednji bedem protiv talibanskih boraca.

Ako talibani odluče da svoje snage pokrenu prema poslednjoj provinciji koju ne kontrolišu, stanovnici Pandžšira poručuju da neće položiti oružje i pobeći, javlja izveštač Njujork posta sa lica mesta.

Portparol Pentagona Džon Kirbi kaže da je misija američke vojske i dalje održavanje kontrole nad aerodromom u Kabulu.

Kirbi je naglasio da ostanak američke misije posle 31. avgusta zahteva "pristanak" talibana.

Naglašava da nije bilo "neprijateljske interakcije" između talibana i američkih vojnika.

Avganistanski fudbalski reprezentativac poginuo je u padu iz američkog aviona na aerodromu u Kabulu u ponedeljak, javila je tamošnja novinska agencija Arijana, a preneo je Rojters.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво