Читај ми!

Kristina Timanovska preko Beča doputovala u Varšavu

Beloruska atletičarka Kristina Timanovska doputovala je u Varšavu, prenosi "Rojters". Timanovska je nakon drame u Tokiju, otišla sa Olimpijskih igara pod diplomatskom zaštitom Poljske, tri dana nakon što je odbila zahtev njenog tima da se vrati za Belorusiju.

Kristina Timanovska sletela je bezbedno u Varšavu, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Marčin Pšidač. 

"Treba joj odmor. Umorna je, ali srećna što je u Poljskoj. Ostaće u Poljskoj, na sigurnom mestu", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Poljske za Rojters.

"Bekstvo" atletičarke bilo je jedno od glavnih priča Igara i moglo bi dodatno da šteti Belorusiji koja je pod sankcijama Zapada, prenosi Rojters.

Nakon što je dve noći provela u ambasadi Poljske, 24-godišnja atletičarka iz Tokija je odletela za Beč.

Posle presedanja, stigla je u Poljsku, koja joj je odobrila humanitarnu vizu, kao i njenom suprugu koji će joj se pridružiti.

Atletičarka je u nedelju izazvala buru, nakon što je odbila naređenje njenih trenera koji su joj rekli, kako je navela, da spakuje kofere i napusti Olimpijsko selo, jer ih je kritikovala.

Međutim, atletičarka iz Belorusije je odbila da se ukrca na let i tražila je zaštitu japanske policije.

"Neću da se vratim za Belorusiju", rekla je Kristina Timanovska tada Rojtersu.

Olimpijski komitet Belorusije nije želeo da komentariše slučaj, ali su prethodno saopštili da su treneri odlučili da povuku atletičarku sa Igara i to na savet lekara, zbog njenog psihičkog stanja.

Timanovska je trebalo direktno da leti za Varšavu, ali je izvor iz poljske vlade rekao da je u poslednjem trenutku odlučeno da leti preko Beča.

Postojala je velika zabrinutost zbog incidenta koji se dogodio u maju, kada je posle prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" uhapšen opozicioni novinar koji je bio u avionu, navodi poljski izvor.

Kristina Timanovska je trebalo da se takmiči u disciplini 200 metara za žene na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali je rekla da su predstavnici beloruske reprezentacije pokušali da je prisilno vrate u rodnu zemlju, nakon što je javno kritikovala trenere koji su hteli da je ubace u štafetu četiri puta 400 metara bez njenog pristanka.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво