Читај ми!

Рајанеров авион принуђен да слети у Минск, опозиција тврди да је ухапшен опозициони новинар

Председник Белорусије Александар Лукашенко наредио је да авион компаније "Рајанер" на линији од Грчке до Литваније, у којем се налазио опозициони новинар, принудно слети у Минск. Опозиција тврди да је новинар по слетању ухапшен. Лукашенков потез наишао је на оштре реакције европских држава.

Авион, који је летео од Атине до Виљнуса, преусмерен је ка Минску док је летео изнад Белорусије, након пријаве да се у летелици налази експлозив, преноси Ројтерс позивајући се на белоруску новинску агенцију Белту.

Белоруске власти су према тврдњама опозиције, по слетању, привеле Романа Проташевича, који се налази на потерници због прошлогодишњих протеста након председничких избора на којима је Лукашенко прогласио победу.

Белта преноси да је Лукашенко лично наредио да авион белоруског ваздухопловства прати летелицу "Рајанера" до Минска, као и да експлозив није пронађен.

Литванија је позвала Европску унију и НАТО да одговоре, док Немачка захтева хитно објашњење.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је рекла да је потез Белорусије био "потпуно неприхватљив".

Из "Рајанера" је саопштено да се у авиону није налазило ништа што би могло да представља безбедносну претњу и да је ваздухоплов, након неколико сати проведених у Белорусији, успешно слетео у Виљнус у 20.45. 

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво