Čitaj mi!

Istraga o ubistvu novinarke: Malta da snosi odgovornost

Nezavisna istraga o ubistvu malteške novinarke Dafne Karuane Galicije pokazala je da država mora da snosi odgovornost za ovaj zločin, prenosi Rojters.

Malteška novinarka Dafna Karuana Galicija ubijena je 2017. godine, u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod njenog automobila

Tužioci veruju da je ubistvo organizovao poznati biznismen Jorgen Feneč, koji je imao bliske veze za visokim vladinim funkcionerima.

Jorgen Feneč, koji čeka suđenje zbog povezanosti sa ubistvom, negira svaku odgovornost. 

Trojica muškarca, koji se sumnjiče da su podmetnuli bombu ispod automobila novinarke, uhapšeni su u decembru 2017. godine.

Jedan od njih, priznao je krivicu i sklopio sporazum o priznanju i služi zatvorsku kaznu od 15 godina.

Druga dvojica čekaju na suđenje.

Muškarac koji je priznao da je posredovao u ovom zločinu, postao je zaštićeni svedok, te je pomilovan. 

Nezavisna istraga, koji su sproveli jedan aktivan i dvojica penzionisanih sudija, zaključila je da je "kulturu nekažnjivosti" u Malti stvorio vrh tadašnje vlade.

"Princip nekažnjivosti se proširio na druga regulatorna tela i policiju, dovodeći do kolapsa vladavine prava", navodi se u izveštaju, koji je objavio premijer Robert Abela, prenosi Rojters

Rečeno je da država nije prepoznala rizike po život novinarke Karuane Galicije, niti je preuzela korake da ih izbegne. 

Premijer Robert Abela, koji je nasledio Džozefa Muskata, naveo je da izveštaj zahteva "zrelu" i objektivnu analizu i poručio da je potrebno naučiti lekcije i nastaviti reforme sa većom odlučnošću.

Džozef Muskat podneo je ostavku janura 2020. godine posle hapšenja Jorgena Feneča, čiju su povezanost sa ministrima i policijom otkrili mediji, a nekadašnji premijer nije optužen za umešanost u ovaj slučaj.

Bilo je jasno da je ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije bilo suštinski ili direktno povezano sa njenim istraživačkim radom, navela je komisija.