Čitaj mi!

Pukla brana na reci Rur, raste broj stradalih u katastrofalnim poplavama u Nemačkoj i Belgiji

Osim nezapamćenih poplava koje su prethodnih dana pogodile Belgiju i Nemačku, brana na reci Rur na zapadu Nemačke pukla je u toku noći, a spasioci su izmestili oko 700 ljudi. Broj žrtava u dve zemlje povećao se na 170.

Nemački list Velt objavio je da je brana na reci Rur u okrugu Hajnsberg, u saveznoj državi Severna Rajna – Vestfalija, na zapadu Nemačke, pukla u toku noći, a da su spasioci evakuisali oko 700 ljudi.

Nivo vode jutros stagnira, ali je situacija i dalje napeta, prenosi Velt.  

Broj žrtava u poplavama povećao se na 170

Broj žrtava katastrofalnih poplava u zapadnoj Nemačkoj i Belgiji povećao se na 170 – u Nemačkoj 143, a u Belgiji 27, navodi Rojters.

Hitne službe i dalje tragaju za stotinama ljudi, prenosi Gardijan

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je "zapanjen" razaranjima koje su poplave izazvale i obećao podršku porodicama poginilih, ali i gradovima koji su pretrpeli veliku štetu.

"Važno je da pokažemo solidarnost s onima kojima su poplave odnele sve", poručio je predsednik Nemačke.

Iako su iz Evropske službe za upozoravanje na poplave početkom protekle nedelje upućena upozorenja, eksperti se pitaju zbog čega je broj žrtava ovako visok.

Hidrolog Hana Kok ocenila je za Politiko da se dogodio "monumentalni sistemski propust".

Zvaničnici su upozorili da bi broj stradalih mogao biti i veći. I dalje se oko 1.300 ljudi vodi kao nestalo, a dodatni napori da budu nađeni ometaju oštećenja telefonskih linija, prenosi Gardijan.

Osim Nemačke i Belgije, velike poplave zahvatile su i Holandiju i Švajcarsku.