Читај ми!

Protesti na Kubi – uhapšeno više od 100 demonstranata, predsednik optužuje Vašington

Tokom najvećih protesta na Kubi u poslednjih nekoliko decenija uhapšeno je više desetina ljudi. U ponedeljak je bilo mirno, ali je na ulicama bilo primetno prisustvo policije. Predsednik Dijaz-Kanel je za proteste okrivio SAD i sankcije Vašingtona koje ekonomski guše Kubu od 1962. godine.

Hiljade Kubanaca izašlo je u nedelju na proteste protiv vlasti širom zemlje. To su bili najveći protesti od početka komunističke vladavine 1952. godine. Demonstranti su tražili ostavku predsednika Migela Dijaza-Kanela.

Privedeno je najmanje 100 demonstranata, aktivista i novinara širom zemlje, saopštila je organizacija "Kubaleks", preneo je Rojters

U ponedeljak je bilo mirno, ali je bilo primetno veliko prisustvo policije, dok je zgrada skupštine, gde se najveći broj demonstranata okupio tokom protesta, blokirana kordonima policije.

Predsednik Kube Migel Dijaz-Kanel je tokom televizijskog obraćanja pozvao pristalice da se suprotstave demonstrantima, a za proteste optužio SAD.

Naveo je da sankcije Vašingtona u različitim formama traju još od 1962. godine i da Amerika vodi politiku ekonomskog gušenja Kube.

Dijaz-Kanel je demonstrante nazvao američkim plaćenicima koje je Vašington angažovao da destabilizuju Kubu, a svoje pristalice je pozvao da izađu na ulice i stanu u odbranu revolucije.

Podršku demonstrantima na Kubi pružili su Kubanci u Majamiju koji su pozvali nosili transparente "Ne komunizmu" i "Oslobodite Kubu" i zatražili promenu vlasti na Kubi.

Protest podrške održan je i ispred ambasada Kube u Argentini i Meksiku, ali i u centru Madrida.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво