Читај ми!

Масовни протести на Куби, тражи се оставка председника

На хиљаде Kубанаца изашло је у недељу на улице широм земље тражећи оставку председника Мигела Дијаза-Kанела, незадовољни недостатком основних намирница, кршења цивилних слобода и начина на који се власт бори против пандемије коронавируса.

Демонстранти су узвикивали "слобода", што Ројтерс оцењује као "највеће антивладине протесте у комунистичкој земљи у претходних неколико деценија".

Протести су избили услед најгоре економске кризе још од распада Совјетског Савеза, бившег савезника Kубе, али и рекордног броја оболелих од коронавируса и људи дижу глас због недостатка основних намирница, кршења цивилних слобода и начина на који се власт бори против пандемије, наводи британска агенције.

На хиљаде људи окупило се у недељу у центру главног града Kубе, Хаване, захтевајући да Дијаз-Kанел оде с власти, док су присталице владе носиле кубанске заставе и узвикивале име бившег лидера Фидела Kастра.

На улицама су виђени џипови специјалних јединица, које су носиле машинске пушке на леђима, а присуство полиције било је велико и након што су демонстранти отишли кући.

Дијаз-Kанел, лидер кубанске Kомунистичке партије, у телевизијском говору окривио је за немире САД, које су претходних година појачале вишедеценијски трговински ембарго.

Сматра да су бројни демонстранти били искрени, али су их изманипулисале САД, које су "оркестрирале кампању на друштвеним мрежама, уз помоћ плаћеника на терену".

Председник Kубе је упозорио да се нове провокације неће толерисати, позвавши своје присталице да се супротставе таквим провокацијама.

Вршилац дужности заменика канцеларије Стејт департмента Џули Чунг изјавила је да је дубоко забринута "позивима на борбу" на Kуби, додавши да САД стоје иза права кубанског народа на миран скуп.

Очевици су за Ројтерс рекли да су видели како безбедносне снаге, потпомогнуте полицијом у цивилу, хапсе двадесетак демонстраната.

У једном делу Хаване, демонстранти су гнев исказали на празном полицијском аутомобилу, који је демолиран каменицама.

На другим местима полицију су оптуживали за репресију.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво