Читај ми!

“AmaZen“, kako su Simpsonovi upropastili “Amazonovu“ ideju o mentalnoj relaksaciji

Američka kompanija "Amazon" nedavno je najavila da će u svojim velikim skladištima postaviti "velnes kioske" koji će služiti za mentalnu relaksaciju radnika. Radnik uđe u mali kiosk, odgleda video ili pogleda nekoliko poruka i "napuni baterije". Da ta ideja nije povučena nakon ogromnog broja negativnih komentara na društvenim mrežama, bila bi deo programa pod nazivom "Prijatno radno okruženje".

Cinici bi mogli pomisliti da je "Amazon" odlučio da svojim zaposlenima u skladištima omogući da u maloj "kutiji" na miru obavljaju privatne telefonske pozive, ne vodeći računa o tome da li bi ih neko mogao čuti. 

Ideja iza programa, međutim, sasvim je drugačija. Namera je bila da se zaposlenima omogući da se fokusiraju na mentalnu dobrobit tokom smena.

"Tokom smena zaposleni mogu posetiti AmaZen stanice i gledati kratke video-zapise sa vođenom meditacijom, pozitivnim afirmacijama i smirujućim scenama sa zvukom", navela je kompanija u saopštenju objavljenom 17. maja.

Na vratima kioska stoji natpis: "Zauzeto? Pogledajte pre ulaska".

Ukoliko neko od radnika želi da uđe, a nije siguran da li se neko od njegovih kolega bavi mentalnim zdravljem ili meditira tokom radnog vremena, lako bi to mogao da proveri pogledom ka donjem delu vrata kabine. Ako se vide noge, neko je sigurno unutra.

U kiosku su sto, računar, stolica i monitor i program za mentalno zdravlje.

Korisnici društvenih mreža cinično su uporedili "AmaZen" sa "kioskom za samoubistva" iz serije "Simpsonovi", "kioskom za plakanje" i distopijskom praksom.

"Pakao ima oblik telefonske govornice", glasi jedan od komentara objavljenih na Tviteru

Nakon lavine video-montaža i komentara u kojima se kritikuje "AmaZen", tvit u kome je "Amazon" najavio kiosk je izbrisan.

Kreator "AmaZena" Lejla Braun navela je u videu koji je kompanija objavila da je "želela da napravi mesto koje je tiho i u koje ljudi mogu da odu i fokusiraju se na mentalnu i emocionalnu dobrobit".

"Zen je interaktivni kiosk u kome možete surfovati kroz biblioteku praksi iz mentalnog zdravlja i napuniti baterije", navela je Braunova.

Program WorkingWell je kombinacija "fizičkih i mentalnih aktivnosti, vežbanja, velnesa i zdrave ishrane".

U programe bezbednosti, čiji je WorkingWell deo, kompanija planira da uloži 300 miliona dolara, kako bi postala najsigurnije "mesto za rad na zemlji".

Džefri Ku iz "Amazona" rekao je za Biznis vajer da je reč o programu koji "osigurava da brinemo o umu i telu".

"Ohrabruje nas da napravimo pozitivne promene u načinu na koji radimo, a otkako sam počeo da gledam video-zapise o zdravlju i bezbednosti, u svoj dan uključio sam rutinu istezanja", kazao je Ku.

"Amazon" se već duže vreme suočava sa optužbama za negativan odnos prema radnicima. 

Krajem marta tehnološki gigant i jedna od najvećih onlajn platformi za trgovinu na svetu "Amazon" odbacio je optužbe republikanskog senatora iz Viskonsina Marka Pokana da su zaposleni u distributivnim centrima te kompanije pod tolikim pritiskom da moraju da uriniraju u flaše. Iz kompanije navode da za njih, kada bi to bilo istina, niko ne bi radio. 

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво