Читај ми!

Neredi u Kolumbiji – UN poziva na istragu o smrtnim slučajevima u epicentru demonstracija

Zbog ozbiljne esklacije nasilja u kolumbijskom gradu Kaliju, u kome je prema podacima UN stradalo više od deset osoba, a gotovo stotinu ranjeno, visoka komesarka Svetske organizacije za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je na pokretanje nezavisne istrage o neredima.

Mišel Bašele izrazila je "duboku zabrinutost" nedavnim događajima u kolumbijskom gradu Kali i pozvala na okončanje svih oblika nasilja, uključujući vandalizam.

Dodala je da samo dijalog može rešiti zahteve različitih grupa uključenih u nacionalni štrajk.

Tvrdi da je njena kancelarija primila izveštaje u kojima se navodi da je od petka četrnaest ljudi poginulo, a 98 osoba je ranjeno, od čega 54 vatrenim oružjem tokom nasilja koje je izbilo u Kaliju, epicentru protesta koji su širom zemlje izbili krajem aprila.

Predsednik Ivan Duke naredio je u subotu slanje vojnih trupa u Kali i provinciju Vale del Kauka.

Za visokog komesara ovi događaji su posebno zabrinjavajući s obzirom na "napredak koji je postignut u rešavanju dijaloga socijalnih nemira koji su izbili pre mesec dana, nakon početka nacionalnog štrajka protiv socijalnih i ekonomskih mera vlade", navodi se u saopštenju objavljenog na sajtu Ujedinjenih nacija.

"Od suštinske je važnosti da svi oni koji su navodno umešani u izazivanje povreda ili smrti, uključujući državne zvaničnike, podležu brzim, efikasnim, nezavisnim, nepristrasnim i transparentnim istragama", istakla je Bašeleova.

Kako je sve počelo

Demonstracije u Kolumbiji koje uključuju i štrajk na nivou čitave zemlje, prvobitno su organizovane krajem aprila protiv sad već povučenog poreskog plana, a proširile su se na zahteve poput osnovnog dohotka, reforme zdravstvenog sistema, okončanje policijskog nasilja i većih mogućnosti za mlade.

Protesti su obeleženi nasiljem kako policije, tako i demonstranata. Kancelarija državnog tužioca ranije je potvrdila 15 smrtnih slučajeva povezanih sa protestima, dok jedna grupa za ljudska prava tvrdi da je taj broj veći od 40.

Kolumbijska vlada i vođe protesta postigli su "preliminarni dogovor" za okončanje demonstracija prošlog ponedeljka, ali organizatori su u četvrtak rekli da vlast u Bogoti nije potpisala sporazum i optužili je za odugovlačenje.

S druge strane, Vlada je saopštila da nije potpisala sporazum jer tvrdi da neke vođe protesta nisu osudile blokade puteva. Pregovori bi danas trebalo da se nastave.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво