Читај ми!

Neredi u Kolumbiji – UN poziva na istragu o smrtnim slučajevima u epicentru demonstracija

Zbog ozbiljne esklacije nasilja u kolumbijskom gradu Kaliju, u kome je prema podacima UN stradalo više od deset osoba, a gotovo stotinu ranjeno, visoka komesarka Svetske organizacije za ljudska prava Mišel Bašele pozvala je na pokretanje nezavisne istrage o neredima.

Mišel Bašele izrazila je "duboku zabrinutost" nedavnim događajima u kolumbijskom gradu Kali i pozvala na okončanje svih oblika nasilja, uključujući vandalizam.

Dodala je da samo dijalog može rešiti zahteve različitih grupa uključenih u nacionalni štrajk.

Tvrdi da je njena kancelarija primila izveštaje u kojima se navodi da je od petka četrnaest ljudi poginulo, a 98 osoba je ranjeno, od čega 54 vatrenim oružjem tokom nasilja koje je izbilo u Kaliju, epicentru protesta koji su širom zemlje izbili krajem aprila.

Predsednik Ivan Duke naredio je u subotu slanje vojnih trupa u Kali i provinciju Vale del Kauka.

Za visokog komesara ovi događaji su posebno zabrinjavajući s obzirom na "napredak koji je postignut u rešavanju dijaloga socijalnih nemira koji su izbili pre mesec dana, nakon početka nacionalnog štrajka protiv socijalnih i ekonomskih mera vlade", navodi se u saopštenju objavljenog na sajtu Ujedinjenih nacija.

"Od suštinske je važnosti da svi oni koji su navodno umešani u izazivanje povreda ili smrti, uključujući državne zvaničnike, podležu brzim, efikasnim, nezavisnim, nepristrasnim i transparentnim istragama", istakla je Bašeleova.

Kako je sve počelo

Demonstracije u Kolumbiji koje uključuju i štrajk na nivou čitave zemlje, prvobitno su organizovane krajem aprila protiv sad već povučenog poreskog plana, a proširile su se na zahteve poput osnovnog dohotka, reforme zdravstvenog sistema, okončanje policijskog nasilja i većih mogućnosti za mlade.

Protesti su obeleženi nasiljem kako policije, tako i demonstranata. Kancelarija državnog tužioca ranije je potvrdila 15 smrtnih slučajeva povezanih sa protestima, dok jedna grupa za ljudska prava tvrdi da je taj broj veći od 40.

Kolumbijska vlada i vođe protesta postigli su "preliminarni dogovor" za okončanje demonstracija prošlog ponedeljka, ali organizatori su u četvrtak rekli da vlast u Bogoti nije potpisala sporazum i optužili je za odugovlačenje.

S druge strane, Vlada je saopštila da nije potpisala sporazum jer tvrdi da neke vođe protesta nisu osudile blokade puteva. Pregovori bi danas trebalo da se nastave.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се