Читај ми!

RTS u Izraelu: Situacija i dalje zapaljiva, multietničke sredine "na radaru" bezbednosnih snaga

Već dva dana poštuje se sporazum o prekidu vatre između Izraela i palestinskog Hamasa, ali je situacija i dalje zapaljiva. U Izraelu je prvi radni dan, dok u Pojas Gaze stiže humanitarna pomoć.

Politički predstavnik Hamasa u Gazi Ismail Hanije poručio je da se borba nastavlja, javlja iz Jafe reporter RTS-a Vladimir Banić.

Hanije traži oslobađenje džamije Al Akse i Šeik Džare, dela starog grada u Jerusalimu, gde nekim palestinskim porodicama preti iseljenje, što je i bio jedan od razloga za 15-dnevni sukob Izraela i Palestinaca.

Hanije tvrdi da Jerusalim ostaje centar sukoba, što mediji u Izraelu tumače da je situacija i dalje zapaljiva i da Hamas nema želju da zaustavi destabilizaciju Izraela, posebno u Jerusalimu.

Uopšte, sredine koje su multietničke ostaju na radaru bezbednosnih snaga, kao i Jafa, gde je u subotu uhapšeno četovoro ljudi zbog paljenja kuće u kojoj je teške opekotine zadobio 12-godišnji arapski dečak.

Prvi radni dan u Izraelu 

I dalje se oseća visoka tenzija. Danas je prvi radni dan u Izraelu nakon uspostavljanja primirja. Pravo posle skloništa i sirena krenulo se na posao.

Ministar finansija Izrael Kac, na sednici Kneseta je zapretio liderima Hamasa da će im "otkinuti glave" ako se ponovi raketiranje iz Gaze. Tamo predstavnici UN obilaze mesta udara i obećavaju pomoć.

"Ovde je bila zgrada gde sam upoznala oca i ćerku iz sedmočlane porodice. Ostalih pet članova te porodice je poginulo, bili su civili, tako da ovde nije reč samo o šteti na infrastrukturi, već o izgubljenim porodicama. Imamo mehanizme pomoći koje smo uspostavili još 2014., zajedno s palestinskim i izraleskim vlastima, kako bismo osigurali da pomoć za obnovu Gaze stigne u prave ruke," kaže Lin Hejstings, zamenik koordinatora za mirovni proces na Bliskom istoku UN.

Stiže humanitarna pomoć 

U Gazu su počeli da ulaze humanitarni konvoji. Ujedinjeni Arapski Emirati su do sada na taj način značajno pomagali Gazu.

Sada je princ Šeik Mohamed Bin Zajed ponudio i da se u njegovoj zemlji održe izraelsko - palestinski mirovni pregovori. Još nema odgovora.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво