Читај ми!

Sukobi Palestinaca i policije na Zapadnoj obali i u Jerusalimu, više od 70 povređenih

Najmanje 35 osoba je povređeno u sukobima između palestinskih demonstranata i izraelske policije u dvorištu džamije Al-Aksa na Hramovnoj gori u Jerusalimu, a skoro 40 na Zapadnoj obali, samo nekoliko sati nakon što je primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu.

Jerusalimska policija je saopštila da su stotine mladih muslimana, nakon molitve, započeli nerede, bacajući kamenje i Molotovljeve koktele na policajce.

Tada je policajcima naređeno da uguše nemire i rasteraju okupljene Palestince. Policija je koristila gumene metke i šok-bombe, izveštavaju palestinski mediji.

U sličnim neredima u više gradova na Zapadnoj obali povređeno je blizu 40 osoba.

Incidenti su se dogodili nakon poziva Hamasa na "dan besa" u Jerusalimu, a sukobi na svetom mestu, koje poštuju jevrejska i muslimanska zajednica, bili su jedan od glavnih pokretača poslednjeg oružanog sukoba između Izraela i Palestinaca.

Primirje stupilo na snagu, "prst i dalje na obaraču" 

Iako je počelo primirje između Hamasa i Izraela, postignuto uz posredovanje Egipta, Hamas je upozorio da i dalje drži "prst na obaraču" i zatražio od Izraela da zaustavi nasilje u Jerusalimu i reši štetu u Pojasu Gaze nakon najgorih borbi u poslednjih nekoliko godina.

Palestinci, od kojih su mnogi proveli 11 dana u strahu od izraelskog granatiranja, izašli su na ulice Gaze.

Ljudi su do zore slavili u Gazi vozeći se automobilima u istočnom Jerusalimu, vijorile su se palestinske zastave i trubile sirene.

U odbrojavanju do dva sata posle ponoći, kada je zvanično stupilo na snagu primirje, Hamas je nastavio raketiranje, a Izrael je izveo još najmanje jedan vazdušni udar.

Obe strane su rekle da su spremne da uzvrate za bilo koje kršenje primirja.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво