Читај ми!

Примирје између Израела и Хамаса, славље на улицама, "прст и даље на обарачу"

Почело је примирје између Израела и Хамаса које је постигнуто уз посредовање Египта. Људи су изашли на улице да прославе примирје. Хамас је упозорио да и даље држи "руке на обарачу" и затражио од Израела да заустави насиље у Јерусалиму и реши штету у Појасу Газе након најгорих борби у последњих неколико година.

Палестинци, од којих су многи провели 11 дана у страху од израелског гранатирања, изашли су на улице Газе. 

Људи су до зоре славили у Гази возећи се аутомобилима у источном Јерусалиму, вијориле су се палестинске заставе и трубиле сирене.

У одбројавању до два часа, када је ступило примирје  настављене су палестинске ракетне салве, а Израел је извео још најмање један ваздушни удар.

Обе стране су рекле да су спремне да узврате за било које кршење примирја. Каиро је рекао да ће послати две делегације да надгледају прекид ватре.

Насиље је избило 10. маја, изазвано бесом Палестинаца због онога што су сматрали израелским ограничавањем својих права у Јерусалиму, укључујући полицијски обрачун са демонстрантима у џамији Ал-Акса током месеца рамазана.

Борбе су значиле да многи Палестинци у Гази нису могли да обележе Рамазански бајрам.

У Израелу су се радио-станице које су преносиле непрекидне вести и коментаре вратиле на музику.

Амерички председник Џозеф Бајден обавезао се да ће помоћи опустошену Газу.

Израел је данас отворио прелаз Керем Шалом како би дозволио да помоћ стигне у палестински Појас Газа, пренели су израелски медији.

Прелаз се налази на тромеђи Газе, Израела и Египта, и важан је пролаз за инострану трговину и путовања, преноси Би-Би-Си.

Док се конфликт заоштравао почетком ове недеље, Израел је отворио прелаз како би Газа могла да добије хуманитарну помоћ, али је Керем Шалом поново био затворен врло брзо.

Израелци су као разлог за затварање навели да су палестинске снаге пуцале из минобацача на то подручје.