Читај ми!

Izrael protiv Hamasa, demonstracija sile

Sa bezmalo 700 borbenih aviona i vojnim budžetom od više od 20 milijardi dolara, izraelske oružane snage predstavljaju dramatično opasniju silu u odnosu na protivnike iz Hamasa. U dosadašnjim akcijama uništeno više od 300 objekata. Pojas Gaze pred humanitarnom katastrofom.

Израел против Хамаса, демонстрација силе Израел против Хамаса, демонстрација силе

Ubrzo će uslediti veliki udar, rekla je nepoznata osoba vlasniku radnje u Pojasu Gaze nekoliko minuta pre nego što je celu zgradu sa zemljom sravnio projektil ispaljen iz izraelskog aviona.

Njegova radnja je samo jedna u 316 objekata koje je za desetak dana bombardovanja uništila izraelska avijacija, gađajući sigurne kuće, tunele, bunkere i radionice za sklapanje projektila, koje ka Izraelu ispaljuje Hamas.

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo, jedno od najmoćnijih na svetu, na raspolaganju ima najmanje 684 aviona, uključujući višenamenske letelice pete generacije F-35, niz varijanti aviona F-15 i F-16 i niz jurišnih helikoptera.

Osim za napade na položaje u Pojasu Gaze, izraelski avioni presreću i bespilotne letelice koje ka Izraelu lansira Hamas.

Izraelski mediji javili su 13. maja da je F-16 projektilom "pajton 5" oborio palestinski dron, te da je sistemom "gvozdena kupola" oborena još jedna takva letelica. Još nekoliko bespilotnih letelica uništeno je "tajnim sredstvima".

Zapadni izvori nisu uspeli da ustanove kojim su tajnim sredstvima uništeni dronovi, ali je bez velike dileme utvrđeno da je tokom serije napada Hamasa "gvozdena kupola" po prvi put uspešno upotrebljena protiv protivničkih bespilotnih letelica.

O moći izraelskih snaga najbolje svedoči napad izvršen 14. maja, kada je 160 aviona istovremeno napalo kompleks tunela koji se nalaze na severu Pojasa Gaze. Tokom napada, koji je trajao 40 minuta, Izraelci su na 150 meta ispalili 450 projektila.

Istovremeno, izraelska artiljerija napala je položaje Hamasa na kojima su se, navodno, nalazili protivtenkovski projektili. Iz tenkova i haubica ispaljeno je oko 550 granata.

Izraelske snage su do sada gađale oko 750 ciljeva, uključujući bunkere i tunele, sigurne kuće lidera Hamasa i oko 200 podzemnih bunkera u kojima su smešteni projektili.

Osim dronova, izraelske oružane snage tvrde da su oborile 90 odsto projektila koje Hamas ispaljuje ka Izraelu. Tvrdnje Izraelaca nisu sasvim tačne, jer preciznije računice navode na zaključak da svega nešto više od polovine ispaljenih raketa uspe da dobaci do teritorije Izraela, dok ostale završe ili u Pojasu Gaze ili u Sredozemnom moru.

"Gvozdena kupola" je takođe pokazala izvesne slabosti, pre svega u okolini Aškelona, gde se jedna od baterija jednostavno pokvarila, pokazujući da ovaj sistem, uprkos izvanrednim rezultatima, nije savršen.

Sa vojnim budžetom od 20,5 milijardi dolara, Izrael se nalazi na 15. mestu po potrošnji za naoružanje.

Izraelci na položaje Hamasa pucaju i sa brodova, mahom sa korveta i raketnih čamaca.

Balansiranje na ivici ratnih zločina

Organizacije za zaštitu ljudskih prava navode da izraelske vlasti, tokom akcija protiv Palestinaca, opasno balansiraju na granici ratnih zločina.

"Postoji jasna nebriga za ljudske živote, što je proizvod činjenice da su takve akcije decenijama ostajale nekažnjene", rekao je Omar Šakir, direktor Hjuman rajts voča za Izrael.

Šakir tvrdi da je čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama, čija vojna pomoć iznosi oko 3,8 milijardi dolara godišnje, jedan od ključnih elemenata samopouzdanja koje pri pokretanju vojnih operacija u Pojasu Gaze imaju vlasti u Tel Avivu.

Od početka nove serije sukoba, američke diplomate su u tri navrata blokirale usvajanje zajedničkih saopštenja u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacije, koja bi, bar teoretski, mogle otvoriti vrata uspostavljanju kakvog-takvog primirja.

Takođe, Izrael i Hamas su prethodnih dana razmenili oštre optužbe oko odgovornosti za ozbiljna oštećenja elektrodistribucione mreže koja snabdeva Pojas Gaze.

Dodatni problem predstavlja činjenica da je samo oko jedan odsto stanovnika Gaze vakcinisano protiv kovida 19, što otežava evakuaciju ili boravak u skloništa.

I bez ovih problema, stanje u Gazi je već godinama katastrofalno, jer je Izrael još 2007. godine uveo oštru blokadu svih vazdušnih, morskih i kopnenih prilaza ovom regionu, što je prouzrokovalo kolaps ekonomije, pa je gotovo polovina od ukupno dva miliona stanovnika, nezaposlena.

Dve trećine stanovnika Pojasa Gaze čine palestinske izbeglice.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво