Читај ми!

Čime Hamas gađa Izrael

Hamas je u poslednjih nedelju dana ispalio 3.000 od oko 14.000 projektila koje poseduje. Glavno oružje Hamasa, projektil "kasam" košta oko 800 dolara. Projektili kojima Izraelci obaraju ove rakete procenjeni su na oko 100.000 dolara.

Izraelske obaveštajne službe smatraju da od 14.000 raketa, kojima navodno raspolaže Hamas, samo nekoliko stotina ima veći domet, kao i da glavno oružje ove palestinske formacije, projektil "kasam" koštaju svega 800 dolara.

Poređenja radi, projektili koje za obaranje "kasama" koristi izraelski protivraketni sistem "Čelična kupola" (Iron Dome) koštaju između 50.000 i 100.000 dolara.

"Kasam", koji je prvi put upotrebljen 2001. godine, ima više varijanti i može biti ispaljivan iz lansera koji imaju četiri ili, u nekim slučajevima, devet cevi.

Prvi projektili tipa "kasam" ispaljeni 2001. imali su domet samo kilometar i po. Prvi projektili su bili male snage i prilično neprecizni, ali su imali priličan psihološki efekat.

Rakete "kasam" se na mesto lansiranja prevoze običnim kamionima i za pripremu je potrebno svega petnaestak minuta zbog čega ih je teško otkriti i uništiti.

Prve žrtve napada projektilima "kasam" zabeležene su sredinom 2004. godine, kada su u raketnom napadu na Izrael ubijena dva vojnika. Nekoliko meseci kasnije, u sličnom napadu ubijeno je dvoje dece.

Izraelci tvrde da su te rakete relativno jednostavne konstrukcije, prilično jeftine i bez većeg dometa.

Hamas, takođe, raspolaže projektilima R-160, M-302D, M302-B, J-80, M-75, "fajr-3", "fajr-5" i raketama nove generacije M-75, čija izrada košta dvostruko više nego projektili "kasam".

Stručnjaci za raketno naoružanje smatraju i da bi cena raketa "kasam" bila još niža da Hamas neke od komponenti ne mora da švercuje sa Sinaja, ili iz Sudana.

Iako su odnosi Irana i Hamasa pogoršani od 2011. godine, kada je ova palestinska organizacija odbila da se stavi na stranu Bašara el Asada, izraelske obaveštajne službe smatraju da Teheran snosi sve troškove izrade projektila.

"Većina projektila i oružja koju palestinske snage imaju u Gazi potiču iz arsenala iranske Revolucionarne garde", rekao je prošle godine lider libanskog Hezbolaha, Hasan Nasrala.

Takođe, smatra se da je Teheran iskoristio uticaj na Sudan da bi u toj državi izgradio fabriku oružja koja snabdeva Palestince u Gazi, što sudanske vlasti odbacuju kao zlonamernu spekulaciju.

Prošlog maja, vezu Irana i Hamasa potvrdio je i šef ove organizacije Ismail Hanije, koji je rekao da Teheran "ne posustaje u finansijskoj, vojnoj i tehničkoj podršci" palestinskim organizacijama.

Prema podacima iz nedelju dana dugog sukoba Palestinaca i Izraela, čini se da je Hamas, gađajući Tel Aviv i gradove u centralnim delu Izraela, već ispalio većinu projektila povećanog dometa, ali izraelski obaveštajci upozoravaju da se u te procene ne treba previše uzdati.

Tako, na primer, izraelske oružane snage nisu ni znale da Hamas može projektilima dobaciti do Eilata, sve dok rakete nisu pogodile taj grad.

U suštini, Hamas na raspolaganju ima petnaestak različitih tipova projektila, od kojih najveći domet, odnosno 180 kilometara, ima tip M-302, proizveden u Iranu.

Od projektila napravljenih u Gazi, najveći domet ima R-160 koji može da preleti oko 160 kilometara. Još pet tipova projektila imaju domet veći od 75 kilometara.

Od 2005. godine, Hamas je na teritoriju Izraela ispalio više od 14.000 različitih projektila, od čega 8.000 u poslednjih sedam godina.

Izraelska vojska tvrdi da je u vazdušnim napadima na tajne radionice Hamasa uništeno najmanje 3.000 projektila.

Poređenja radi, mnogo bolje organizovani i naoružani Hezbolah ima na raspolaganju 12.000 raketa različitog tipa.

Izraelske vlasti zaplenile su 2014. godine pošiljku raketa M-302, koje su iz Sirije upućene ka Sudanu, kako bi, navodno, na kraju završile u Pojasu Gaze. Domet ovog projektila je 90 kilometara i ima bojevu glavu težine 170 kilograma.

Izraelske obaveštajne službe, takođe, tvrde da se u naoružanju Hamasa nalaze i sirijske podvarijante kineskih sistema WS-1. Osim u Kini, lanseri za ove projektile prave se na Tajlandu i u Turskoj, pa nije moguće tačno potvrditi poreklo ovog oružja.

Najveći napredak, raketaši Hamasa napravili su tokom 2012. godine, kada su u naoružanje uvedeni iranski projektili "fajr-5" dometa oko 75 kilometara.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво