Читај ми!

Počasni konzul Srbije u Izraelu: Među žrtvama tragedije nema naših državljana

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić izjavio je za "Novosti dana" Radio Beograda 1 da je, prema poslednjim informacijama, broj žrtava u stampedu na verskom festivalu u mestu Maunt Meron porastao na 45 i da među njima nema državljana Srbije.

Tragedija u Izraelu se dogodila kada su grupe ultraortodoksnih Jevreja u velikom broju prošle kroz grobnicu mudraca iz drugog veka, proklizale, a drugi ljudi su pali preko njih.

"Objavljena su imena stradalih, a broj poginulih je, nažalost, porastao na 45. Premijer Benjamin Netanjahu je obećao temeljnu istragu, naglasivši da je policija sprečila čak i veću tragediju. Među stradalima, po našem saznanju, nema srpskih državljana. Svakako, među ultrareligioznom jevrejskom populacijom inače ih nema puno, ali, za svaki slučaj, sve proveravamo temeljno i detaljno", naveo je počasni konzul Srbije Nikolić.

Dodao je da je državni sekretar ministrastva zdravla Šezdri Levi nagovestio da među žrtvama ima i dece.

Počasni konzul kaže da je ovo jedna od najtežih tragedija u istoriji Izraela, ukoliko se, dodaje, izuzmu one prouzrokovane terorističkim ili ratnim dejstvima.

"Svakako, prva od jezivog požara na planini Karmel pre 11 godina. Inače, komandant policijskih snaga za severni distrikt Šimon Lavi je preuzeo punu odgovornost i svima je već potupno jasno, uključujući i same policijske snage, da njihova interna istraga ovog puta neće biti dovoljna, kao ni ona Ministrastva za unutrašnju bezbednost", napominje Nikolić.

Prema njegovim rečima, ono što se iskristalisalo za sada je da su za nesreću odgovorne niske, gvozdene barijere koje je postavila policija kako bi kanalisala prohod hodočasnika.

"Inače, tragediju je izazvalo klizanje hodočasnika, kako na stepenicama tako i na nagibu kod ulaza u hodočasno mesto. U tom uskom nagibu hodočasnici su bili sprečeni pregradama da se spasu od pada, kao i provizornim zidom koji ih je delio od planinskog ponora", navodi počasni konzul Srbije u Izraelu.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво