Читај ми!

Bivši generali tvrde da Francusku preuzimaju džihadisti, policija pravi algoritam za hvatanje terorista

Francuski predsednik Emanuel Makron nije se oglasio povodom pisma bivših pripadnika vojske visokog ranga, upozorivši ga da zaustavi propast države koja je navodno pala u ruke islamista, i tone u haos i građanski rat. Ministarstvo odbrane traži da potpisnici pisma budu kažnjeni, jer je vojsci zabranjeno da javno izražava mišljenje o religiji i politici. Istovremeno, Pariz radi na jačanju antiterorističkih zakona.

Oko hiljadu bivših pripadnika vojske poziva francuskog predsednika da državu spase iz ruku islamista i džihadista koji, kako tvrde, preotimaju delove državne teritorije. Ako se ekstremističkom zlu ne stane na put, upozoravaju da će njihovi aktivni drugovi stupiti u akciju zaštite nacionalnih interesa.

Vlada u Parizu osuđuje pismo objavljeno u desničarskom magazinu "Valer aktuel", na 60-godišnjicu neuspelog vojnog udara protiv predsednika Šarla de Gola.

U borbi protiv islamskog terorizma preduzete su sve neophodne mere: upravo je skiciran novi zakon koji omogućava stalnu kontrolu sajtova koji promovišu terorizam.

"Danas kada neko traži snimke odrubljivanja glave na Internetu, mi o tome ne znamo ništa. Novi zakon će omogućiti da takva dešavanja na mreži pratimo uz pomoć specijalnog algoritma. Tajna služba će reagovati čim dobije dozvolu MUP-a, premijera i Nacionalne komisije za obaveštajni rad'', kaže Žerald Darmanan, ministar unutrašnjih poslova Francuske.

Sa novim zakonom znaće se tačno ko je i šta pretraživao. Od 2017. sprečeno je 35 napada u Francuskoj, a samo dva su osujećena zahvaljujući onlajn nadzoru. Nove mere uključuju i kućne posete sumnjivim pojedincima, ograničavanje njihovog kretanja i psihijatrisko nadgledanje nakon izlaska iz zatvora.

''Moramo da shvatimo da su teroristi promenili način komunikacije koja se odvija preko šifrovanih platformi i društvenih mreža. Mi na to ostajemo slepi jer pratimo samo normalne telefonske linije koje više niko ne koristi'', napominje Darmanan.

Tunišanin koji je prošlog petka u Parizu ubio policajca, prethodno je gledao snimke religijskog sadržaja koji glorifikuju džihad.

Iako postoji veza između pojedinih terorističkih napada i imigracije, MUP navodi da su u poslednjih pet godina, tri četvrtine svih napada u Francuskoj počinili upravo francuski državljani. Bila bi laž tvrditi poput desničara, da su samo migranti krivi, zaključuje francuska policija.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво