Akcija specijalaca u Crvenom moru, Izraelci minirali iranski brod

Iranski brod "Saviz", koji je ukotvljen u Crvenom moru, oštećen je pošto je eksplodirala mina prikačena za trup plovila, javljaju iranski mediji. Teheran za ovu diverziju optužuje Izrael. Njujork tajms: Izraelci potvrdili da su napali brod.

Rat u senci, kako često nazivaju višedecenijski sukob Irana i Izraela, preselio se u utorak na more, pošto su izraelski specijalci minom oštetili brod Revolucionarne garde.

Vlasti u Teheranu tvrde da u ovom incidentu nije bilo povređenih, te da je "Saviz" tek lakše oštećen. Nema nezavisne potvrde ovih informacija, ali su se nedugo posla napada pojavile fotografije na kojima se vidi kako se iznad iranskog broda vije dim.

Namena broda koji je već duže ukotvljen u Crvenom moru, takođe, nije sasvim jasna. "Saviz" je, sudeći prema važećoj dokumentaciji, teretni brod, ali ga je Revolucionarna garda uputila u Crveno more zbog "borbe protiv pirata".

Iranska agencija Tasnim je navela da je brod oštećen minom prikačenom za trup.

Izraelske vlasti nisu komentarisale ovaj incident, ali Njujork tajms, pozivajući se na američke izvore, tvrdi da su Izraelci sat i po posle napada javili Vašingtonu da su to učinile njihove snage.

u poslednje dve godine, Izrael je u nekoliko navrata napadao brodove koji su prevozili iransku naftu ili dopremali oružje u Iran. Teheran je takođe u nekoliko navrata gađao izraelske brodove, poslednji put pre nedelju dana u Arapskom moru.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво