Читај ми!

Nasukani brod u Sueckom kanalu blago pomeren, nema procene kada bi mogao ponovo da zaplovi

Teretni brod "Ever Given" je, zahvaljujući naporima, malo pomeren, ali je i dalje ostao nasukan i blokira Suecki kanal, jedan od najvažnijih pomorskih puteva na svetu. Ne može se proceniti kada će moći ponovo da zaplovi, zbog čega su mnogi brodovi pošli na put oko Afrike.

Napori da se tegljačima i otkopavanjem pomeri veliki teretni brod koji blokira Suecki kanal doprineli su da se krma plovila pomeri, ali nije jasno kada će brod ponovo da pluta, saopšteno je iz uprave Sueckog kanala, preneo je Rojters.

Teretni brod "Ever Given", dug 400 metara, blokirao je Suecki kanal u utorak zbog jakog vetra koji ga je nasukao dijagonalno na obe strane obale.

Iz uprave Sueckog kanala su za lokalne medije naveli da je voda počela da ide ispod plovila i da očekuju da će brod ponovo moći da plovi.

Oko 15 odsto svetskog teretnog saobraćaja prolazi kroz Suecki kanal, a trenutno na stotine brodova sa obe strane kanala. Mnogi brodovi su promenili rutu i put do Evrope nastavili oko Afrike.

Uprava Sueckog kanala sprema plan za brzi prolaz više od 130 plovila kada brod "Ever Given" ponovo zaplovi.

Zbog zastoja u Sueckom kanalu povećane su cene transporta nafte, a stručnjaci procenjuju da će svetska privreda zabeležiti gubitke i do deset milijardi dolara na nedeljnom nivou. 

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво