Читај ми!

Papa Franja stigao u posetu Iraku, cilj jačanje međureligijskog dijaloga

Papa Franja doputovao je u Irak, i to je prva poseta jednog poglavara Rimokatoličke crkve toj zemlji.

Poseta Iraku je prvo međunarodno putovanje papa Franje od početka pandemije koronavirusa. Na aerodromu ga je dočekao irački premijer Mustafa el Kadimi.

Papa Franja je na putu ka Iraku rekao da mu je drago što opet putuje i da je ovo "simbolična poseta i njegova dužnost prema zemlji koja je toliko godina bila mučenička". 

Ovo je epidemijski i bezbednosno najrizičnija poseta koju 84-godišnji papa, kako je isticao, smatra "svojom obavezom".

Papa će nastojati da pomiri zavađenu hrišćansku zajednicu i ojača međureligijski dijalog, u okviru kojeg će se sastati s liderom šiitskih muslimana u Iraku.

Održaće i misu na stadionu u Irbilu, na severu države.

Irak će rasporediti oko 10.000 pripadnika snaga bezbednosti radi zaštite pape, a policijski čas je već na snazi zbog koronavirusa.

Mnogi hrišćani izbegli iz zemlje 

Broj hrišćana u Iraku u poslednje dve decenije smanjen je sa 1,4 miliona na oko 250.000, što je manje od jedan odsto populacije.

Mnogi hrišćani izbegli su iz zemlje zbog nasilja posle američke invazije na Irak 2003. godine, kada je svrgnut Sadam Husein.

Takođe, na desetine hiljada hrišćana raseljeno je kada su džihadisti Islamske države osvojili severni deo Iraka 2014. i uništili crkve.

Papa Franja je ranije istakao da irački hrišćani ne smeju biti po drugi put iznevereni, nakon što je papa Jovan Pavle DrugiI 1999. godine otkazao planirano putovanje, jer su propali dogovori sa predsednikom Sadamom Huseinom.

уторак, 16. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво