Zatvara se američka baza u Kirgistanu

Kirgistan zatvara američku vojnu bazu na svojoj teritoriji saopštio je predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev posle razgovora sa ruskim predsednikom Medvedevom. Medvedev rekao da uprkos tome i Kirgistan i Rusija nastavljaju saradnju sa SAD. Ruska pomoć Kirgistanu.

Predsednik Kirgistana Kurmanbek Bakijev je rekao da Sjedinjene Države moraju da zatvore vojnu bazu u ovoj centralnoazijskoj zemlji, koja je svojevremeno smatrana kao ključni centar podrške za američke operacije u obližnjem Avganistanu.

"Kirgistan će zatvoriti američku bazu u Manasu pošto je Vašington odbio da pregovara o boljoj kompenzaciji", rekao je Bakijev posle razgovora sa ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom u Moskvi, preneo je Rojters.

Bakijev je to izjavio pošto je dobio obećanje o pomoći i kreditu u vrednosti od više od dve milijarde dolara od Rusije u cilju pružanja podrške njegovoj osiromašenoj zemlji.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je rekao da će uprkos odluci Kirgistana, obe zemlje nastaviti da sarađuju sa SAD u pogledu Avganistana.

Vašington je otvorio bazu u Kirgistanu 2001. godine pošto je počela vojna kampanja koalicionih snaga na čelu sa SAD u Avganistanu.

U američkoj vazduhoplovnoj bazi Manas sada se nalazi više od 1.000 vojnog osoblja.

Ruska pomoć Kirgistanu

Rusija je odobrila Kirgistanu kredite ukupne vrednosti dve milijarde dolara i dodelu bespovratne finansijske pomoći od 150 miliona dolara, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Rekao je da su finansijska sredstva predviđena za potrebe stabilizacije budžeta Kirgistana, kao i za razvoj ključnih infrastrukturnih objekata, posebno u hidroenergetici.

Odluka rukovodstva Kirgizije o zatvaranju američke vazduhoplovne baze Manas nije vezana za pružanje ruske finansijske pomoći toj srednjeazijskoj zemlji, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin.

To je bila suverena i promišljena odluka, ona se donosila bez povezanosti sa rusko-kirgiskim ekonomskim projektima, o kojima je juče saopšteno, rekao je funkcioner ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

S druge strane, kako je istakao, i Kirgizija i Rusija su odgovorne za održavanje stabilne bezbednosti u regionu Centralne Azije, preneo je Itar-Tas.

Naglašavajući da odluka Biškeka nije bila neočekivana i senzacionalna, Karasin je rekao da se rukovodstvo Kirgizije suočavalo sa određenim problemima na unutrašnje-političkom planu zbog razmeštanja baze na aerodrom Manas.

Baza mogla biti zatvorena u roku od pola godine

Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin rekao je da bi po postojećoj proceduri baza mogla biti zatvorena u roku od pola godine od zvaničnog obaveštavanja Vašingtona o raskidanju sporazuma zaključenog 2001. godine.

To bi, kako je istakao, moglo da označi i prekid tranzita tovara radi podrške američkoj vojsci u Avganistanu, pa Amerikanci i NATO treba da se zamisle ko im je partner, s kim će biti potrebno da se dogovaraju, ukoliko žele da ostvare makar kakav uspeh u Avganistanu.

Nesumnjivo, oni moraju da uvažavaju te države koje im pružaju takvu mogućnost, a ne da se ponašaju kao slon u staklarskoj radnji, rekao je Rogozin.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво