Čitaj mi!

Američki ratni brodovi na čelu sa "Teodorom Ruzveltom" u Južnom kineskom moru

U trenutku kada su tenzije između Kine i Tajvana porasle i izazvale zabrinutost Vašingtona, američki ratni brodovi, predvođeni nosačem aviona "Teodor Ruzvelt" uplovili su u Južnno kinesko more kako bi promovisali "slobodu plovidbe".

Američka vojska je saopštila da su brodovi u Južnom kineskom moru da bi izveli rutinske operacije koje "osiguravaju slobodu na moru, grade partnerstvo koje neguje pomorsku stabilnost".

Kina se često žalila zbog toga što se američki ratni brodovi približavaju ostrvima u Južnom kineskom moru, gde se za vlasništvo nad ostrvima takmiče i Vijetnam, Malezija, Filipini, Bruneji i Tajvan, navodi Rojters.

Osam kineskih bombardera i četiri lovca ušla su juče u vazdušni prostor Tajvana na jugozapadu ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane te kineske autonomne oblasti.

U saopštenju se dodaje da je tajvansko ratno vazduhoplovstvo ispalilo rakete "da nadgledaju upad".

Na mapi koju je objavilo ministarstvo vide se kineski avioni kako lete između južnog dela ostrva i ostrva Pratas na koje Tajvan polaže pravo.

Oglasio se i Stejt department, koji je apelovao na Peking da prekine "vojni, diplomatski i ekonomski pritisak na Tajvan".

div id="adoceanrsvdcfhklggd">