Čitaj mi!

Bajden potpisao prve izvršne akte, Kamala Haris "preuzela" Senat

Novi predsednik SAD Džo Bajden u Ovalnoj sobi Bele kuće potpisao je svoje prve izvršne akte kojima će biti poništen deo odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa. Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom na to da potpredsednica Kamala Haris ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate.

Američki predsedni Džo Bajden potpisao je odmah po ulasku u Belu kuću 15 predsedničkih ukaza i dve naredbe federalnim agencijama.

Među odlukama koje je Bajden poništio je i zabrana ulaska u SAD građanima zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

"S obzirom na to u kakvom je danas stanju naša nacija, nemamo vremena za gubljenje. Odmah se bacamo na posao", izjavio je Bajden koji je potpisao i ukaze o obaveznom nošenju zaštitnih maski na federalnim posedima, o garantovanju rasne ravnopravnosti i o povratku u okvire Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Bajden je u govoru posle polaganja zakletve istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija koronavirusa, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma...

"Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže", istakao je Bajden. 

Kamala Haris "preuzela" Senat

Nakon što je napustila zdanje Kongresa, gde je prisustvovala polaganje zakletve trojice novoizabranih senatora iz Demokratske stranke, potpredsednicu SAD Kamalu Haris novinari su pitali kako se oseća kao predsednica Senata.

"Za sada dobro, radim svakoga dana", našalila se Harisova.

Novoizabrani senatori, demokrate koji su položile zakletvu su Džon Osof iz Džordžije, Rafael Vernok i Aleks Padilja iz Kalifornije koji će u Senatu preuzeti mesto potpredsednice Kamale Haris.

Odnos snaga Demokratske i Republikanske stranke u američkom Senatu od sada će biti 50:50, a s obzirom da Harisova ima odlučujući glas kao predsednica Senata, većinu će imati demokrate.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">