Читај ми!

Mogu li protesti u Vašingtonu da učvrste Trampovu poziciju pred naredne izbore

Upad pristalica Donalda Trampa u zgradu Kongresa je uznemirujuća stvar za američku javnost, ali je izvesno da će Senat uskoro potvrditi da je Bajden izabrani predsednik SAD, rekao je asistent na Fakutletu političkih nauka Milan Krstić za RTS i naveo da je nova kulminacija moguća na dan inauguracije. Ocenio je da će Tramp i u budućnosti održavati mitinge kako bi učvrstio svoju poziciju pred predsedničke izbore 2024. godine.

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Milan Krstić rekao je za RTS da je jučerašnja situacija u Vašingtonu bila neuobičajena i da takve stvari nismo navikli da viđamo iz SAD.

"Ovo je uznemirujuća stvar za američku javnost, ali u pogledu ishoda, mislim da je već izvesno da će uskoro Senat potvrditi da je Džozef Bajden izabrani predsednik SAD i na taj način će se formalni deo ovih nemira završiti", naveo je Krstić tokom gostovanja u Jutarnjem dnevniku.

Ocenio je da je moguće da će se u narednom periodu dešavati sporadični protesti, a kako je rekao, moguća je i kulminacija na dan inauguracije, 20. januara.

Krstić je za tvrdnje da je jučerašnji upad u Kongres najveći napad na Ameriku od 11. septembra rekao da su preuveličane, s obzirom na to da je reč o drugačijim vrstama napada.

"Jedanaestog septembra imali smo teroristički napad od spolja, ovde je reč o protestu jednog dela građana koji nesumnjivo ukazuje na krizu koja postoji i na podeljenost društva, da se jedan deo društva radikalizuje i ne želi da prihvati legitimitet izbornih rezultata i to jeste indikator i podela koje postoje i krize političkog sistema SAD", istakao je Krstić.

Naglasio je da se ne može reći da je u pitanju ogroman udar koji američki politički sistem neće preživeti.

Pojedini američki mediji, poput Si-En-Ena su preneli da se u Vašingtonu dogodio pokušaj državnog udara. Milan Krstić je rekao da bi o tome svoju reč trebalo da daju sudovi ukoliko se sudski postupci pokrenu.

"Iskreno mislim da ovde nije bilo dovoljno mase, ni dovoljno nekih elemenata pokušaja preuzimanja same zgrade da bi se moglo kvalifikovati kao državni udar, ali nesumnjivo jeste pokušaj da se institucionalna procedura suprotno onome što je određeno pravilima okrene u korist jednog kandidata koji nije zadovoljan ishodom izbora", istakao je Krstić.

Dodao je da je moglo da se očekuje da Donald Tramp neće gledati mirno na ishod izbora na kojima je poražen, ali je naglasio da nije mogao da očekuje ovoliki stepen drame.

"Mislio sam da će Donald Tramp malo taktičnije odbijati da prizna rezultate izbora i automatski najaviti kandidaturu za svoj novi mandat za četiri godine, ali nisam mogao da pretpostavim da će ići toliko daleko da faktički podržava protestante koji su upali u Kapitol hil", kazao je Krstić.

Naglasio je da je Tramp kandidat Republikanske partije, koja preferira red i poredak i koja oštro gleda na bilo kakve upade u institucije i da ovakav ishod nije uobičajen za republikanskog kandidata.

Milan Krstić je ocenio da će se Donald Tramp truditi da održi protestnu vatru, odnosno narodni bunt, koji će se zasnivati na institucionalnim delovanjima, ali i mitinzima, kako bi pokušao da svoj politički pokret održi aktivnim i kako bi se vratio u politiku narednih godina i na funkciju predsednika 2024. godine.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара