Čitaj mi!

Dan nakon SAD i Nemačka pokrenula istragu Fejsbuka

Nemački antimonopolski regulator pokrenuo je danas istragu Fejsbuka zbog odluke kompanije da proizvode virtuelne stvarnosti sestrinske kompanije "Okulus" poveže sa tom društvenom mrežom.

Savezna služba za borbu protiv monopola (Bundeskartellamt) , saopštila je da je pokrenula postupak protiv zloupotrebe zbog planova kompanije Fejsbuk da od korisnika najnovijih naočara za virtuelnu stvarnost (VR) "Kvest2", koje proizvodi „Okulus", zatraže registraciju sa naloga Fejsbuka, prenosi AP.

"Povezivanje proizvoda virtuelne stvarnosti i društvene mreže na ovaj način moglo bi da predstavlja zabranjenu zloupotrebu dominacije na tržištu od strane Fejsbuka, rekao je predsednik ovog tela Andreas Munt i objasno da sa svojom društvenom mrežom Fejsbuk zauzima dominantnu poziciju u Nemačkoj, a takođe je već važan igrač na novom, ali rastućem tržištu VR-a.

"Nameravamo da ispitamo da li će i u kojoj meri ovaj aranžman za vezivanje uticati na konkurenciju u obe oblasti delovanja", poručili su iz nemačkog regulatornog tela.

Kao odgovor na zahtev AP-a za komentar, Fejsbuk je saopštio da je ove godine već zaustavio prodaju svojih Okulus proizvoda u Nemačkoj, ali je rekao da to nije povezano sa istragom pokrenutom danas.

„Iako Okulus uređaji trenutno nisu dostupni za prodaju u Nemačkoj, sarađivaćemo u potpunosti sa "Bundeskartellamtom" i uvereni smo da možemo pokazati da ne postoji osnova za istragu", saopštio je Fejsbuk.

Kompanija je ranije ove godine objavila da će svi korisnici „Kvest 2" zahtevati Fejsbuk prijavu uređaja, kao i da će korisnici drugih Okulus proizvoda moći da objedine svoj nalog ili da nastave da koriste Okulus nalog do januara 2023. godine.

Nemačka istraga dolazi samo dan nakon što su Američka federalna trgovinska komisija i gotovo sve savezne države tužile kompaniju Fejsbuk zbog navodnog kršenja antimonopolskih propisa.