ETA nastalja borbu za nezavisnost Baskije

Teoristička organizacija ETA obeležila 50 godina borbe za nezavisnost Baskije. U napadima pripadnika te organizacije poginulo više od 800 osoba. Vođe najavile nastavak oružane borbe.

Naoružana teroristička i separatistička grupa ETA obeležavajući 50 godina delovanja, saopštila da će nastaviti oružanu borbu za nezavisnu baskijsku državu.

Vođe terorističke organizacije navode da su ih vlade Španije i Francuske primorale da nastave sa oružanom borbom, u kojima je od kasnih pedesetih godina u sukobima i bombaškim napadima ubijeno više od 800 ljudi.

"Narod bi krenuo putem nezavisnosti mirnim i demokratskim sredstvima da nije bilo nametanja zavisnog statusa. Od tada se moramo boriti svom snagom i svim sredstvima pošto neprijateljske zemlje ne pokazuju ni najmanji znak želje da poštuju reč države Baskije", navodi ETA u saopštenju objavljenom u dnevnim listovima.

Napadi na vojne, policijske i civilne objekte

Teroristička i separatistička organizacija ETA (Baskijska domovina i sloboda) osnovana je tokom Frankove diktature koja je represivno delovala na baskijski jezik i kulturu.

Nakon Frankove smrti 1975. godine, Španija je ponovo uspostavila demokratiju, a Baskija, Katalonija i Galicija dobile su različite stepene autonomije.

Pripadnici te terorističke organizacije napadaju vojne, policijske i civilne ciljeve radi prizivanje pažnje javnosti u Španiji i svetu na „baskijski problem", kako oni nazivaju težnju za nezavisnom Baskijom.

Španske vlade vodile su neuspešne mirovne pregovore sa pobunjenicima ETA, uključujući sadašnju socijalističku vladu koja je prekinula pregovore 2006. godine kada je ta grupa u napadu na madridskom aerodromu usmrtila dvoje ljudi.

Španske vlasti saopštile su da je broj pripadnika ETA smanjen nakon serije hapšenja njenih vođa.

Istraživanja su pokazala da stanovnici Baskije ne žele nezavisnu državu.

Na listi koju je objavila Evropska unija, ETA je najaktivnija teroristička organizacija u Zapadnoj Evropi.

Početkom 2008. godine ETA je zatražila nezavisnost Baskije od Španije navodeći primer albanskih političara sa Kosova koji zahtevaju otcepljenje od Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar