Читај ми!

Erdogan: Pregovori o Kipru na osnovama dve jednake i suverene države

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kaže da o rešenju kiparskog pitanja treba pregovarati na osnovama dve države zasnovane na suverenoj jednakosti.

Govoreći na zvaničnoj ceremoniji povodom obeležavanja 37. godišnjice od osnivanja nepriznate turske države na Kipru, Erdogan je naglasio da na tom mediteranskom ostrvu "postoje dva naroda i dve odvojene države".

S obzirom na ovu situaciju, za rešavanje kiparskog pitanja treba pregovarati o rešenju dve države zasnovanom na suverenoj jednakosti, rekao je Erdogan i dodao da Turska daje prioritet "održivom rešenju koje pruža legitimna prava i sigurnost kiparskim Turcima".

Ostrvo Kipar podeljeno je na severni deo međunarodno nepriznate teritorije pod upravom Turske i Republiku Kipar, gde je većinsko grčko stanovništvo.

Turska Republika Severni Kupar osnovana je 1983. godine, a priznaje je samo Ankara. Zbog potpune izolacije oslanja se isključivo na Tursku.

U vezi sa sporovima na istočnom Mediteranu, Erdogan je ponovio da je Ankara odlučna da zaštiti prava i interese i Turske i Severnog Kipra.

"Nemamo više strpljenja za 'diplomatske igre'"

Izjavljujući da je rešavanje problema dijalogom prioritet za Tursku, Erdogan je dodao da i Turskoj i vlastima Severnog Kipra nije preostalo strpljenja za "diplomatske igre".

"Projekat za prenos prirodnog gasa i električne energije podvodnim kanalima do Severnog Kipra već je u toku", rekao je Erdogan.

To je u proteklom periodu izazvalo ozbiljne inicidente i diplomatske čarke sa Grčkom i Francuskom.

Razmena teških reči između francuskog predsednika Emanuela Makrona i Erdogana počela je pre, kada su turski ratni brodovi, prateći konvoj ka Libiji, nišanili francusku korvetu u Mediteranu.

Poste tog incidenta, Pariz se priključio manevrima grčke mornarice u istočnom Mediteranu i oštro upozorio Ankaru da povede računa o budućim potezima.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара