Читај ми!

Jermeni Nagorno-Karabaha pale i napuštaju svoje domove

Jermenski stanovnici koji napuštaju oblast Kalbajar u Nagorno-Karabahu nakon mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom pale domove i šumsko zemljište dok napuštaju to područje. Ljudi spaljuju svoju imovinu kako je ne bi predali Azerbejdžanu.

Prema snimcima objavljenim u ruskim medijima, stanovnici Jermenije koji žive u različitim delovima Kalbajara iznose iz svojih kuća potrepštine, nameštaj i životinje pre nego što će napustiti taj region. Na severnom putu Karabaha ima mnogo automobila, minibuseva i kamiona.

Oblast Kalbajar koja je pod kontrolom jermenskih snaga od 1993. godine smeštena je u severozapadnom Nagorno-Karabahu, zapadno od Azerbejdžana.

Rusija je juče uputila 20 aviona sa 170 pripadnika mirovnih snaga u Nagorno-Karabah, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ranije je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da je u Nagorno-Karabahu već raspoređeno više od 1.100 ruskih mirovnjaka i izvršena 73 leta.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i JermenijeVladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, u sastavu ruskog mirovnog kontingenta u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu biće 1.960 vojnika, 90 oklopnih transportera, 380 jedinica automobilske i specijalne tehnike.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je sinoć da se o sporazumu o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu nije raspravljalo, jer je trebalo da se usvoji brzo, u trenutku kada je situacija na bojnom polju bila kritična.

On je u intervjuu za jermensku nacionalnu televiziju objasnio da je pad grada Šuši bio trenutak kada je Jermenija shvatila da je "rat u Nagorno-Karabahu izgubio značenje".

"Nakon pada Šušija, bilo je jasno da za nas nema svrhe da se borimo. Nakon toga nismo mogli da preokrenemo stvari u ratu", rekao je Pašinjan, prenosi Tas.

Nakon što je saopšteno da je postignut sporazum o okončanju rata u Nagorno-Karabahu u Jerevanu su izbili neredi, a demonstranti zahtevali ostavku premijera nazivajući ga izdajnikom.

понедељак, 03. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије