Читај ми!

Erdogan ponovo o Makronu: Francuski lider je "skrenuo s puta"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je uvrede na račun svog francuskog kolege rekavši da je Emanuel Makron "skrenuo s puta".

Ergodan je nastavio svoju oštru kritiku francuskog lidera. U subotu je turski predsednik rekao da je Makron imao problem sa muslimanima i da je potrebno da proveri "svoje mentalno zdravlje", zbog čega je Pariz opozvao svog ambasadora iz Ankare.

"Osoba koja vodi Francusku 'skrenula je s puta'. Po ceo dan govori o Erdoganu. Prvo pogledajte sebe kuda idete. Juče sam rekao u Kajzeriju, on je slučaj i zaista mora da se proveri", rekao je Erdogan u televizijskom govoru u istočnoj provinciji Malatija, prenosi Rojters.

Francuski lider je ovog meseca objavio rat "islamističkom separatizmu", za koji veruje da preuzimaju neke muslimanske zajednice u Francuskoj.

Francusku je od tada potresao slučaj ubistva učitelja, kojem je islamski ekstremista odsekao glavu kao osvetu zbog korišćenja karikatura proroka Muhameda na času o slobodi izražavanja.

Članice NATO-a, Turska i Francuska, spore se oko pitanja, uključujući Siriju i Libiju, pomorske jurisdikcije u istočnom Mediteranu i sukoba u Nagorno-Karabahu.

Makronova kancelarija saopštila je da je Francuska okupila svoje evropske partnere, koji dele francuski zahtev da Turska zaustavi svoje "opasne avanture" na Mediteranu i u regionu.

U njemu se navodi da je Erdogan imao dva meseca da odgovori ili se suoči sa merama, napominjući odsustvo poruke saučešća turskog lidera posle smrti učitelja istorije prošle nedelje.

Erdogan je pobožni musliman i otkako je njegova Stranka pravde i razvoja prvi put došla na vlast 2002. godine, nastojao je da islam prebaci u glavni tok politike u Turskoj, većinski muslimanskoj, ali ustavno sekularnoj zemlji, podseća Rojters.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара