Читај ми!

Rat u Nagorno-Karabahu – novi napad na Stepanakert, Azeri tvrde da su osvojili Džabrajil

Jedanaestog dana sukoba u Nagorno-Karabahu nastavljene su borbe na svim frontovima kao i međusobne optužbe za napade na civilne objekte.

Ministarstvo odbrane nepriznate Republike Arcah saopštilo je da je u borbama poginulo još 40 pripadika snaga te nepriznate države, ukupno 280 od izbijanja sukoba 27. septembra, preneo je Interfaks.

U saopštenju se navodi da je tokom noći i jutra u borbi uništen veliki broj oklopnih vozila, artiljerije i drugog naoružanja azerbejdžanske vojske, kao i da je stradalo više desetina vojnika. 

Jermenski mediji navode da je azerbejdžanska ariljerija ponovo granatirala prestonicu nepriznate Republike Arcaha, Stepanakert, u kojem je pogođena jedna dvospratnica, ali da nije bilo ljudskih žrtava.

S druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak vojnika armije te zemlje kako lepe i kače državne zastave u Džabrajilu u Nagorno-Karabahu.

Vožnjom automobila u koloni, oslobađanje Džabrajila proslavilo se u azebejdžanskoj prestonici Bakuu.

Pašinjan: Nastavak genocida nad Jermenima

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da akcije Turske i Azerbejdžana liče na "teroristički napad" na Nagorno-Karabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

"Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom", rekao je Pašinjan za Skaj njuz i dodao da "za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politika ponovnog uspostavljanja Turskog carstva".

Podsetio je ubijeno više od milion Jermena u vreme Osmanskog carstva, od 1915. do 1923. godine.

Na diplomatskom nivou nastavljaju se apeli za prekid vatre i povratak za pregovarački sto, kojem su se pridružile Velika Britanija i Kanada.

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Džordž Cereteli osudio je nastavak krvoprolića u zoni sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i izvan linije kontakta, i pozvao na prekid neprijateljstava u interesu civila.

Cereteli je potvrdio svoju predanost pregovorima ka mirnom rešenju sukoba u skladu sa principima i opredeljenjima OEBS-a.

Teheran smatra da bi Jermenija trebalo da vrati Nagorno-Karabah Azerbejdžanu, ali da to ne treba da se reši vojnom akcijom, izjavio je viši savetnik iranskog vrhovnog vođe Ajatolaha Ali Hamneija, Ali Akbar Velajati.

"Tu teritoriju okupirala je druga država. Želimo da Jermenija vrati okupiranu teritoriju Azerbejdžana, ali ne vojnim već političkim rešenjem. Mi se protivimo neprijateljstvima", rekao je Velajati, a prenosi Tas pozivajući se na iransku agenciju ISNA.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи