Eksplozije u prestonici Nagorno-Karabaha, obe strane se hvale uspesima na frontu

Oružani sukobi u Nagorno-Karabahu nastavljeni su i tokom današnjeg dana. Nedaleko od Stepanakerta, prestonice oblasti, popodne se čulo nekoliko eksplozija, a u gradu se oglasila sirena za vazdušnu opasnost, prenosi Sputnjik.

Извештај Владимира Банића из Нагорно-Карабаха

Репортер РТС-а Владимир Банић налази се у области Нагорно-Карабах код места Забух.

Током дана су вођене најжешће борбе од почетка сукоба. Гранатирани су положаји и јерменске и азербејџанске војске. Пријављено је доста цивилних жртава.

Јерменска војска је објавила да је на једној линији фронта успела да задржи азербејџанску офанзиву. 

Путем из Степанaкерта ка Јеревану долазе избеглице. Највише их је у месту Горис, на самој граници Јерменије и спорне области Нагорно-Карабах. У другом смеру, ка Нагорно-Карабахум, креће се војска. 

Гранична постаја у Забуху је гранатирана пре два дана, па сви аутомобили који се туда крећу иду са угашеним светлима.

Репортер РТС-а улази у Нагорно-Карабах, аутомобили возе у мраку

Репортер РТС-а Владимир Банић ушао је у област Нагорно-Карабах. Такси којим се возио, угасио је светла јер је висораван којом је прошао под сталном присмотром.

Истим путем, током читавог дана су из Нагорно-Карабаха долазиле избеглице које смештај траже у Јерменији.

Kao i prethodnih dana, u Stepanakertu je potpuni mrak jer građani isključuju svetlo kako bi omeli protivnika pri ciljanju, a eksplozije su se čule i jutros.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Šušan Stepanjan saopštila je prethodno da su snage PVO armije odbrane Nagorno-Karabaha oborile azerbejdžanski helikopter.

Navela je da je armija odbrane Nagorno-Karabaha prilikom napada na jedinicu oružanih snaga Azerbejdžana "uništila veliki broj naoružanja i ljudstva".

Alijev: Madagiz je naš 

I druga strana se pohvalila uspesima na frontu, pa je azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev saopštio da je armija njegove zemlje zauzela selo Madagiz na liniji razdvajanja u Nagorno-Krabahu.

"Danas je armija Azerbejdžana istakla azerbejdžansku zastavu u Madagizu. Madagiz je naš", napisao je predsednik na Tviteru.

U razgovoru za televiziju Al džazira, Alijev je rekao da se snažno protivi eskaliranju krize u Nagorno-Karabahu u regionalni konflikt.

"Snažno se protivimo tome da ovaj konflikt preraste u regionalni. To želi Jermenija. Zato izmišljaju lažne vesti o spoljnij podršci Azerbejdžanu. Ali u isto vreme, oni traže stranu podršku za sebe", rekao je Alijev.

"Jermenija precenila svoj značaj" 

Predsednik Azerbejdžana je istakao da će sukob biti završen kada jermenska vojska napusti "njihovu teritoriju".

Rekao je da će nakon što se sukobi završe, pripadnici dva naroda ponovo moći da žive u miru, ali nije nagovestio da će do kraja rata uskoro doći.

"Mislim da je jermenska vlada precenila svoj značaj na globalnoj sceni, precenila je potencijalnu međunarodnu podršku i napravila vrlo ozbiljne greške provocirajući nas i napadajući nas. Sada trpe vrlo ozbiljne gubitke", naglasio je Alijev.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво