Pet zemalja uputilo pismo Savetu bezbednosti UN zbog trovanja Navaljnog

Trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog predstavlja pretnju međunarodnoj bezbednosti i miru, navodi se u pismu koje su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uputili Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija, u koje je Rojters imao uvid.

U pismu koje su Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija uputile Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Estonija i Belgija Rusija se "poziva da odmah, potpuno i transparentno otkrije okolnosti tog napada i da o tome obaveste Savet bezbednosti".

Amabsador Rusije u UN Vasilij Nebenzija rekao je novinarima da Moskva i dalje čeka da Nemačka i Francuska odgovore na zahtev da joj se dostave svi dokazi, kako bi nadležni organi mogli da odluče da li je neophodno da se povede istraga o tom slučaju.

U pismu pet država se ističe da je nemačka vlada 2. septembra potvrdila da su testovi "nedvosmisleno dokazali da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe Novičok, koji je razvijen u Sovjetskom savezu, a nasledila ih je Rusija".

Rusija je više puta negirala bilo kakvu umešanost u taj incident i navodi da joj i dalje nisu ni pokazani, ni dostavljeni dokazi za taj zločin.

U pismu se podseća da je Savet bezbednosti u novembru prošle godine usvoji izjavu kojom se potvrđuje da je upotreba hemijskog oružja "bilo gde, bilo kada, pod bilo kojim okolnostima neprihvatljiva i da predstavlja pretnju međunarodnoj bezbednosti i miru".

Sjedinjene Države nisu potpisale pismo, ali je u sredu državni sekretar Majk Pompeo rekao da ruska vlada mora izneti punu istinu o trovanju Navaljnog i one koji su u to umešani mora pozvati na odgovornost.