Obračun u Klivlendu – uvrede, kakofonija i međusobne optužbe Trampa i Bajdena

Debata u Klivlendu pokazala je svu dubinu podela u američkom društvu pred novembarske predsedničke izbore. Donald Tramp i Džozef Bajden oštro su suprotstavili stavove o ključnim pitanjima za budućnost SAD. Bajden optužio Trampa da doliva ulje na vatru rasnih nemira u Americi. Tramp uzvratio tvrdnjom da će demokrate, u slučaju pobede, uništiti SAD.

"Vi ste najgori predsednik koga je Amerika ikada imala", rekao je demokratski kandidat za predsednika SAD, Džozef Bajden, rivalu, predsedniku Donaldu Trampu, tokom prve od tri debate pred novembarske predsedničke izbore.

Tokom verovatno najhaotičnije predsedničke debate u istoriji, Tramp je uzvratio jednako žestoko, podsećajući Amerikance da je Bajden tokom procesa donošenja krivičnih zakona 1994. godine, pripadnike afroameričke zajednice nazvao "superpredatorima".

Moderatoru debate, Krisu Volasu sa Foks njuza, bilo je potrebno bezmalo sat vremena da zaustavi istovremena izlaganja dvojice kandidata, ali samo nakratko, jer su Tramp i Bajden i u nastavku prečesto govorili uglas.

Kandidat demokrata nije želeo da odgovori na tu optužbu šefa Bele kuće, navodeći da "nasilje nije dobar odgovor na nasilje" i optužio Trampa da nije povukao nijedan pozitivan potez posle ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu.

Agresivniji nastup Donalda Trampa analitičari objašnjavaju lošim rezultatima koje su u prvim debatama imali njegovi prethodnici u Beloj kući, Ronald Regan 1984. godine, mlađi Džordž Buš 2004. i Barak Obama 2012. godine.

Jednako žestoke optužbe dvojica protivkandidata su razmenila u delu rasprave o rasnim problemima u SAD, pri čemu je Tramp napao Bajdena da je zavisan od glasova radikalnih levičara.

Reakcija vlasti na epidemiju koronavirusa takođe je uzburkala strasti među kandidatima demokrata i republikanaca, a Tramp je na optužbe da loše rukovodi krizom, odgovorio da bi u slučaju da su na vlasti demokrate, u SAD od kovida 19 umrlo dva miliona ljudi.

Od kovida je u SAD umrlo oko 200.000 ljudi, dok je zaraženo oko dva miliona.

"Bajden će uništiti ovu zemlju načinom na koji planira da se suoči sa koronavirusom", rekao je Tramp.

Dodatne strasti uzburkala je tvrdnja Džoa Bajdena, koji je dan uoči debate izneo za Njujork tajms da je Tramp platio svega 750 dolara federalnog poreza na dohodak, što je predsednik SAD demantovao navodeći da je u federalnu kasu uplatio milione dolara.

"Postaće prvi predsednik u američkoj istoriji koji će iza sebe ostaviti manje radnih mesta nego što je zatekao", rekao je Bajden. "Ne može popraviti ekonomiju dok ne reši zdravstvenu krizu."

Tramp je oštro uzvratio, navodeći primer Njujorka, na čijem su čelu demokrate. "To je grad duhova. Plašim se da nikada neće uspeti da se oporavi", rekao je Tramp.

Tokom rasprave o reakciji Bele kući na epidemiju koronavirusa, Bajden je podsetio da je Tramp "pozivao pristalice da piju varikinu", te da će zdravstvena kriza biti okončana do Uskrsa.

Bajden je, tokom debate, u nekoliko navrata nazvao Trampa "klovnom" i "lažovom", dok je Tramp protivkandidatu uputio seriju prilično uvredljivih tvrdnji na račun porodice.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво