Rat Jermenije i Azerbejdžana, brojanje tuđih žrtava

Opšte ratno stanje proglašeno u Jermeniji i regionu Nagorno-Karabah nakon eskalacije sukoba duž linije razdvajanja. I Parlament Azerbejdžana odobrio uvođenje ratnog stanja. Nagorno-Karabah saopštio da je poginulo 16 vojnika, a da je stotinu povređeno.

SAD pozivaju na prekid sukoba

Sjedinjene Američke Države osudile su eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije i pozvale obe strane da odmah prekinu sukob.

Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo odmah da prekinu sukobe, kao i svaku retoriku ili druge akcije koje bi mogle da pogoršaju tenzije. U saopštenju se navodi i da bilo kakvo učešće u eskalaciji nasilja ne bi bilo od pomoći. 

Desetine povređenih civila

Desetine civila je povređeno u sukobu oko regiona Nagorno-Karabaha, saopštile su lokalne vlasti, prenosi RT. Vest je stigla nakon što je Jermenija proglasila ratno stanje.

"Među civilima je bilo na desetine ranjenih, neprijateljske granate pogađale su uglavnom stambena područja", rekao je Vagram Pogosjan, portparol predsednika Nagorno-Karabaha Araika Harutiunijana.

Baku: Poginulo nekoliko azerbejdžanskih vojnika

Posle skoro celog dana borbi između vojski Jermenije i Azerbejdžana, teško je utvrditi razmere razaranja ili moguće žrtve sukoba. Vlasti u Bakku su saopštile da je u napadima jermenske vojske "poginulo nekoliko vojnika, kao i da je nekoliko ranjeno". Jermensko ministarstvo odbrane navelo da je "zarobljeno 11 oklopnih vozila".

EPA/

Jermenija proverava navode o učešću boraca iz Sirije; Azerbejdžan: Besmislica

Jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da proverava izveštaje o navodnom učešću boraca iz Sirije na strani Azerbejdžana.

Hikmet Hadžijev, pomoćnik za spoljnu politiku predsednika Azerbejdžana, ocenio je da je izveštaj Sirijske opservatorije za ljudska prava "besmislica", prenosi Rojters.

Zamračenje u Azerbejdžanu, obe strane broje žrtve na strani protivnika

Azerbejdžanske vlasti naredile su zamračivanje grada Stepanakerta kako bi se omeli eventualni vazdušni napadi jermenskog vazduhoplovstva, javljaju azerbejdžanski mediji.

Jermensko ministarstvo odbrane procenilo da je protivnička strana do sada izgubila oko 200 vojnika i šezdesetak vozila. Azerbejdžan, za sada bez reakcije na te tvrdnje.

Istovremeno, Azerbejdžan tvrdi da je u akcijama vojske uništena kolona jermenskih oklopnih vozila.

Medijski rat Azerbejdžana i Jermenije

Rat dominira naslovnim stranama jermenskih i azerbejdžanskih dnevnih novina. "Azerbejdžan je izgubio vezu sa stvarnošću", piše jermenski Hhpres. Dnevnik je oštro optužio Ankaru za vojnu podršku Azerima. Mediji u Azerbejdžanu za konflikt optužuju Jermene, navodeći da je u sukobima povređeno 19 civila. Navodi se da je ograničen pristup internetu, kako bi se sprečile jermenske provokacije.

Azerbejdžan: U granatiranju ubijeno pet članova jedne porodice

Kancelarija državnog tužilaštva Azerbejdžana saopštila je da je pet članova jedne porodice ubijeno u granatiranju jermenskih snaga.

To su prve civilne žrtve iz Bakua u najnovijim sukobima dve strane oko Nagorno-Karabaha, prenosi Rojters.

Erdogan: Jermenija prepreka miru u regionu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smatra da je Jermenija prepreka miru i poručio da će Turska nastaviti da podržava Azerbejdžan u sukobu oko Nagorno-Karabaha.

Erdogan je na Tviteru pozvao Jermene da ustanu protiv lidera koji ih, kako kaže, "vuku u katastrofu" i najavio da će se solidarnost Ankare sa Bakuom nastaviti.

"Jeremenija, koja je ponovo napala Azerbejdžan, pokazala je još jednom da je najveća pretnja miru u regionu", rekao je Erdogan.

Dodao je da je međunarodna reakcija na konflikt nedovoljna.

Turska poziva "ceo svet da stane uz Azerbejdžan u njegovoj borbi protiv invazije i brutalnosti", naveo je turski predsednik, prenosi Rojters.

Putin razgovarao telefonom sa Pašinjanom

Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Jermenije Nikol Pašinjan razgovarali su telefonom o sukobima oko regiona Nagorno-Karabah, saopštio je Kremlj.

U razgovoru je naglašeno da je važno da se ne dozvoli dalja eskalacija sukoba i da je neophodno da se zaustavi svaka vojna akcija, navodi Rojters.

Pašinjan: U sukobu ima ozbiljnih gubitaka

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da u sukobu ima ozbiljnih gubitaka.

"Mi imamo ozbiljne sukobe, ali ih ima i neprijatelj. Ozbiljan sukob se odigrava i s obzirom na to da se situacija razvija, bilo koja informacija može da ne bude tačna u ovom momentu", kazao je u obraćanju u Parlamentu Nikol Pašinjan, prenosi 1lurer.am.

Parlament Azerbejdžana odobrio uvođenje ratnog stanja

Parlament Azerbejdžana odobrio uvođenje ratnog stanja u celoj zemlji, kao i policijski čas, izjavio je pomoćnik predsednika Hikmet Hadžijev, prenosi Rojters. 

Nagorno-Karabah: Poginulo 16 vojnika

Iz regiona Nagorno-Karabah saopšteno je da je poginulo 16 vojnika, a da je više od stotinu povređeno u sukobu, prenosi Rojters.
RTS

Premijer Jermenije: Turska da se ne uključuje u sukob

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je danas međunarodnu zajednicu da osigura da se Turska ne uključi u sukob Jermenije i Azerbejdžana oko Nagorno-Karabaha.

Turska, saveznik Azerbejdžana, prethodno je oštro kritikovala Jermeniju posle jutrošnjih sukoba jermenskih i azerbejdžanskih snaga, rekavši da Jerevan predstavlja prepreku miru i da Ankara pruža podršku Bakuu, prenosi Rojters.

Pašinjan je ocenio da bi ponašanje Turske moglo da ima destruktivne posledice po Južni Kavkaz i susedne regione.

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su jermenske snage jutros počele da pucaju na položaje vojske Azerbejdžana i naselja u raznim pravcima duž linije razdvajanja.

"Vatra je otvarana iz različitog oružja, uključujući ono velikog kalibra. To je još jedna vojna provokacija Jermenije", rekao je Alijev, prenosi Sputnjik i dodao da Baku neće ostati nem na delovanje Jermenije.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan je na Fejsbuku napisao da je Azerbejdžan pokrenuo ofanzivu u pravcu regiona Nagorno-Karabah i da odbrana situaciju uspešno drži pod kontrolom, a portparol ministarstva odbrane Jermenije navodi da su dva helikoptera i tri bespilotne letilice azerbejdžanskih oružanih snaga pogođeni tokom sukoba u Karabahu, prenosi novinska agencija Tas.

Ministarstvo odbrane Jermenije tvrdi u saopštenju da je Azerbejdžan u sukobima u Nagorno-Karbahu izgubio četiri helikoptera, 15 bespilotnih letelica i deset tenkova i borbenih vozila, javlja RIA Novosti.

Lider Nagorno-Karabaha Araik Artjunjan je poručio da je počela mobilizacija svih građana starijih od 18 godina i da je u zemlji proglašeno ratno stanje. I u Jermeniji premijer Nikol Pašinjan proglasio je ratno stanje i opštu mobilizaciju. 

Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je u ime EU na trenutni prekid neprijateljstava u Nagorno Karabah zoni sukoba.

Turska je saopštila da Jermenija mora odmah da prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će "region baciti u vatru", usred sukoba između dva suseda u otcepljenom Nagorno-Karabahu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u razgovoru sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanjanom da je Moskva spremna da posreduje u cilju stabilizacije situacije u Nagorno-Karabahu.

Tenzije oko Nagorno-Karabaha su još tokom leta podizane i javnost Azerbejdžana i Jermenije pripremana je da mora doći do rata za tu oblast, objašnjava za RTS bivši ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić. Prema njegovim rečima, najnovija eskalacija sukoba može zahvatiti ceo region i može doći do frontalnih sukoba Jermenije i Azerbejdžana uz nesumnjiv uticaj spoljnih faktora.