Avion iz Nemačke stigao u Omsk po Navaljnog, razmatra se pet mogućih dijagnoza

Uprava bolnice u Omsku tvrdi da stanje Alekseja Navaljnog nije dovoljno dobro za transport, dok njegovi saradnici smatraju da je dalji ostanak u toj ustanovi "smrtna opasnost" za ruskog opozicionara.

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni nalazi se u komi u bolnici u Omsku pošto mu je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu.

Njegovi saradnici sumnjaju da je otrovan i tvrde da je u četvrtak ujutru popio samo šolju čaja na aerodromu u Tomsku.

Nemačka nevladina organizacija Film za mir organizovala je prijem Navaljnog u Šarite bolnicu u Berlinu i poslala posebno opremljen avion sa svom neophodnom dokumentacijom kako bi se opozicioni političar u toku dana prebacio u Nemačku. 

Šef tima lekara u sibirskoj bolnici Aleksander Murakovski rekao je da se stanje Navaljnog malo popravilo, ali da je i dalje nestabilan. Dodao je i da tranposrt može dovesti do rizika po njegov život, prenela je agencija Rojters.

Murakovski ističe da pre transporta za Nemačku postoji mnoštvo pravnih pitanja koja prvo treba da se reše, napominjući da su vrhunski lekari iz Moskve stigli u Omsk kako bi lečili Navaljnog.

I dok je Murakovski odbio da odgovori na pitanje da li je Navaljani otrovan, njegov zamenik Anatolij Kaliničenko navodi da u krvi Navaljnog nisu pronađeni tragovi nekog otrova.

Predstavnica za štampu Alekseja Navaljnog, Kira Jarmuš, smatra da je dalji ostanak Navaljnog u Omsku "smrtna opasnost" pošto u tamošnjoj bolnici nema neophodne opreme, a ni dijagnoza mu još nije uspostavljena. 

Kira Jarmuš je ranije uputila javni poziv upravi bolnice u Omsku da se ne protive transportu.

Navaljni (44) se nalazi u komi, na respiratoru, ali lekari u Omsku tvrde da je njegovo stanje stabilno i da se oni bore za njegov život.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво